EUROPSKI PARLAMENT

Petir želi regulirati profesionalni status seoskih žena

04.04.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Europski će parlament na plenarnoj sjednici u utorak u Strasbourgu glasovati o izvješću hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima, dok je izvješće predstavljeno na raspravi održanoj u ponedjeljak kasno uvečer.

"Žene koje žive u ruralnim područjima zaslužuju našu punu pažnju i naš puni angažman“, rekla je Petir predstavljajući izvješće. "Njihovi problemi su stvarni problemi i da bismo ih shvatili, moramo shvatiti raznoliku ulogu žena u ruralnom području - one se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane.

Žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj“, kazala je Petir napomenuvši i kako seoske žene nisu homogena skupina stoga se ona zalaže za specifičan pristup prema njihovim raznovrsnim ulogama navodi se u priopćenju iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu.

Petir upozorava kako niti jedna država članica Europske unije nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj, što je jasan pokazatelj kako se žene u ruralnim područjima jednostavno ne cijeni dovoljno.

Izvjestiteljica Petir napominje kako žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini. Također, zbog udaljenosti liječnika specijalista i nedostupne dijagnostike, u većini slučajeva žene tek u poodmakloj fazi bolesti dolaze kod liječnika, što je nažalost za njih ponekad prekasno. Na selu najčešće ne postoji niti adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura koja je nužna za dostojanstven život, pojašnjava Petir.

Predstavljajući izvješće Petir se osvrnula i na probleme s kojima se susreću žene u ruralnim područjima napomenuvši kako su one često ekonomski ovisne o suprugu, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

„Ženama je potrebno olakšati pristup zemljištu te osigurati sva socijalna prava koja trenutno nemaju jer njihov rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nije prepoznat i vrednovan stoga je potrebno regulirati profesionalni status seoskih žena“, kazala je Petir.

Petir se nada kako će njezino Izvješće pomoći u osvještavanju problema s kojima se susreću žene u ruralnom prostoru te da će u tom smislu biti i korak ka njihovom rješavanju. „Žene na selu prave su heroine i zato ovo izvješće posvećujem njima“, zaključila Petir.