sjednica vlade

Plenković: 'Razina obmana i laži koje Milanović širi je nezapamćena!'

03.10.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Rebalans proračuna bio je glavna tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je podsjetio na podatke DZS-a o inflaciji. 'Mjere koje smo poduzeli kao Vlada sačuvale su socijalnu koheziju i obuzdale inflaciju. Ovo je najniža stopa inflacije u zadnje tri i pol godine', kazao je Plenković na početku sjednice te pohvalio i turističke rezultate.

Osvrnuo se na putovanje u SAD, gdje je boravio prošli tjedan, a podsjetio je i na obilježavanje Dana policije.

'Osnovali smo i Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Prosječna mirovina je 620 eura, za 73,3 posto veća nego kad smo krenuli u mandat', poručio je Plenković.

Plenković o rebalansu

'Danas imamo nekoliko važnih točaka. Prva je rebalans proračuna, a cilj rebalansa je da servisiramo sve obveze koje se odnose na daljnju pomoć vezanu uz energetsku krizu, obnovu, rashode za zaposlene, socijalnu pomoć. Došlo je do rasta prihoda i rashoda, međutim s obzirom na uštede, rashode smo zadržali na 32,6 milijardi. Kada je riječ o deficitu, ostat ćemo u okviru od 2,6 posto, što je sasvim prihvatljivo', kazao je Plenković.

'Udio javnog duga u BDP-u prvi put od 2010. imat ćemo ispod 60 posto. Kada tome pridodamo da imamo 1,75 zaposlenih, to govori o zdravoj situaciji kada je riječ o gospodarstvu', dodao je premijer te zahvalio svima koji su našli prostor za uštede u svojim resorima.

'Imat ćemo izmjene Zakona o strancima, koji je bitan radi boravka državljana trećih zemalja i njihovih obitelji. Namjera je unaprijediti sustav zapošljavanja stranih radnika, a njih danas ima oko 140 tisuća', nadodao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković: Milanović narušava naš međunarodni ugled

Osvrnuo se na sudjelovanje pripadnika OSRH u misijama potpore NATO-a i EU-a. 'Tražili smo prethodnu suglasnost od predsjednika koji je dao suglasnost za 12 misija, a jednu nije. Radi se o misiji sigurnosne i obučne potpore Ukrajini. Milanović na samitu NATO-a nije naznačio da ima nešto protiv te aktivnosti, da bi onda sada, dva i pol mjeseca nakon samita NATO-a, uskratio suglasnost Ministarstvu obrane i ponovno doveo Hrvatsku do toga da se naš međunarodni položaj narušava, i to ozbiljno narušava. Razina obmana i laži koje on širi je nezapamćena. Lažno predstavlja hrvatskim ljudima neku tobožnju ugrozu jer bi kao hrvatski vojnici išli u Ukrajinu', poručio je Plenković.

Ponovio je da hrvatski vojnici ne bi išli u Ukrajinu, nego u Njemačku. 'Riječ je o obmanama, lažima. Pozivamo zastupnike u Saboru da ne pristaju na slijeđenje politike koja je suprotna hrvatskim nacionalnim interesima, da se ponašamo kao da ne vidimo rusku agresiju na Ukrajinu. To nije daleko od Hrvatske i nema razloga da ne pokažemo solidarnost, uključujući vojnu potporu Ukrajini', dodao je premijer.

'Ovakva manipulacija je nedopustiva i očito ima jedini cilj - izbornu utakmicu kvazizaštitnika hrvatskih interesa', poručio je Plenković te kritizirao i medije što nisu pojasnili o čemu se radi.

Potvrdio je da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi na samit potpore Ukrajini zemalja jugoistočne Europe koji će se održati idućeg tjedna u Dubrovniku.

Primorac o detaljima rebalansa

Detalje rebalansa na sjednici Vlade predstavio je ministar financija Marko Primorac.

'Predlažemo novi revidirani plan prihoda i rashoda. Od prvotno planiranih 28,5 milijardi eura, novim planom planiramo povećane prihode od 33 milijarde eura. Radi se o ukupnom povećanju od 1,8 milijardi eura, imajući u vidu dobru turističku sezonu i snažan gospodarski rast. Očekujemo povećanje prihoda od poreza, a oni bi trebali iznositi 17,25 milijardi eura, prihodi od doprinosa pet milijardi eura, prihodi od mirovine 600 milijuna eura i ostali prihodi 7,5 milijardi eura. Što se tiče rashodovne strane, ona je inicijalno bila planirana na 32,6 milijardi eura, a rebalansom proračuna planiramo povećanje rashoda od 976 milijuna eura, na 33,59 milijardi eura. Povećanju rashoda najviše pridonose povećanje nadoknada za troškove energije na temelju mjera Vlade, rashodi za zaposlene, sanacija šteta od potresa, socijalne pomoći i naknade, uplata u proračun EU-a, nabava vojne opreme, ulaganja u željeznički sektor...', pobrojio je Primorac.

Povećanje rashoda inicijalno je bilo dvije milijarde eura, ali došlo je do uštede po ministarstvima, pojasnio je Primorac jer je, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci zatražio od ministara da srežu troškove u svojim resorima.

'Uštede ukupno iznose 1,06 milijardi eura. Po pojedinim ministarstvima, u Ministarstvu rada uštede iznose 288 milijuna, u Ministarstvu financija 257 milijuna eura, u Ministarstvu graditeljstva 82 milijuna eura....', pobrojio je ministar financija.

Božinović o stranim radnicima

O izmjenama Zakona o strancima detaljnije je govorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 'U 2023. godini izdane su 172 tisuće dozvola za boravak i rad, što je 158 posto više nego 2020. Do rujna ove godine izdano je 158.837 dozvola. Najveći broj dozvola izdan je u sektorima graditeljstva, turizma i ugostiteljstva, industrije, prometa i veza, trgovine. Po državljanstvima, najviše ih je izdano državljanima BiH, na drugom mjestu je Nepal, pa Srbija, Indija, Sjeverna Makedonija, Filipini, Bangladeš i Kosovo', pobrojio je Božinović.