poruka predsjedniku

Plenković: Milanović je prije potpisivao zakone u kraćem roku, laže da je to sada problem

09.10.2023 u 13:46

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je, nakon svečane akademije u povodu 20. obljetnice Didakovih dana u Zagrebu, komentirao aktualne događaje

Komentirao je svjetski događaj broj jedan, terorističke napade Hamasa na Izrael.

'Osudili smo terorističke napade Hamasa koji će dovesti do destabilizacije stanja. Ovo su brutalni napadi, bez presedana, doslovno egzekucija civila. Što se tiče hrvatskih državljana, u kontaktu smo s veleposlanstvom. Dio njih je danas sletio u Beč, oko 53 osobe, a sutra dolazi drugi dio hodočasnika koji su čekali vratiti se prema planu', rekao je Plenković te je komentirao i izjave predsjednika RH Zorana Milanovića.

'Jučer sam slučajno nakon dugo vremena slušao Milanovića. On stvarno ima puno vremena i do detalja prati nastupe mene i saborskih zastupnika. Ima to vremena detaljno pratiti. Njegova je lijenost, nadopunjena namjerom da ne potpiše Zakon o izbornim jedinicama u roku, ne samo presedan… Dok je bio premijer, 13 puta je Josipović potpisao zakone u roku manjem od osam dana. U našem mandatu bilo je četiri ili pet situacija, zadnja u lipnju, kad je Sabor 28. lipnja donio Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. srpnja, to mu nije bio problem. Sabor je htio da zakon stupi na snagu 1. listopada jer je Ustavni sud ukinuo raniji zakon s 1. listopada. Zakonodavac je htio da ne bude pravnog vakuuma i da novi zakon stupi na snagu kad stari prestane važiti. Zakon je prošao dva čitanja u Saboru.

Ako je mogao potpisivati dva zakona tad, laže da je sad to problem. Ulovio se bilance, optužio našu vladu da smo najgori u EU. Nije mogao izabrati ljepšu temu za mene kao premijera. Dobio je izbore zahvaljujući Ivi Sanaderu. Postao je predsjednikom ponajviše zahvaljujući Miroslavu Škori, čija je kandidatura bila kula od karata, medijski stvorena - simpatičan pjevač, malo domoljublja, malo opstrukcija unutar dijela HDZ-a… Imao je proruske stavove. Otišao u UN i nije spomenuo Ukrajinu u govoru, kao da teme nema. Koronu je usporedio s karijesom. I sad radi potez koji ima kao cilj samo političku opstrukciju', rekao je Plenković, a prenosi N1.

  • +8
Ilustrativna galerija/Plenković i ministri obilježili 32. obljetnicu raketiranja Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Plenković je dodao da je riječ o svjesnoj opstrukciji samo radi opstrukcije i naglasio da će zakon ponovno ići u Sabor te će biti izglasan, ali da će to trajati.

'Što se tiče bilance, u njegovom mandatu BDP je narastao za 880 eura, a u našem za više od 6100 eura. U njegovom mandatu nisu htjeli raditi tunel Učka, Pelješki most, za Schengen nisu napravili ništa, eurozonu ni spomenuli nisu… I onda on nama ima obraza govoriti o bilanci? Konstantno relativizira sve što smo napravili. Iznenadilo me kako detaljno prati što radimo i kako bi sad htio kupiti bolju prošlost', rekao je Plenković.

Na izjave osječko-baranjskog župana Ive Anušića da šef HEP-a Frane Barbarić čini štetu HDZ-u, Plenković mu je poručio da bi mogao i doći na sjednice Predsjedništva stranke, na kojem ga već dugo nije vidio.

'Mogao je reći nešto na nekom sastanku, na Predsjedništvu nije bio nijednom. Ako ima nešto reći, ima prigodu svaki ponedjeljak. Za Barbarića sam rekao da pravno mora riješiti sve to oko gradnje, a što se tiče druge teme, to je na Vladi', rekao je Plenković i dodao da je HDZ 'toliko demokratičan otkad ga ja vodim da ne znam tko nije mogao ili smio otvoriti neku temu'. Rekao je i da ne vidi da bi Barbarić bio uteg za HDZ.