IZJAVA U SABORU

Plenković o porezu, Dinamu, Trifunoviću i Vučiću: Neću to komentirati

18.09.2024 u 15:23

Bionic
Reading

Nakon aktualnog sata u Saboru Andrej Plenković je dao izjavu okupljenim novinarima na aktualne teme

Što se tiče poreza na nekretnine, rekao je da se detalji još usuglašavaju te da neće izlaziti u javnost s njima. 'cijelu reformu ćemo predstaviti idući tjedan. Porezna reforma će biti još jedna, rasterećujuća. Ono što smo rekli u izbornom programu, akcent s oporezivanja rada na oporezivanje imovine, što već postoji kroz porez na kuće za odmor. Sad ga transformiramo zbog činjenice da su cijene kvadrata i najma skupe. Cilj je na tržištu imati više nekretnina po priuštivijim cijenama, što je i dio demografskih mjera', rekao je Plenković.

Kazao je da po pitanju poreza i reforme nema pritisaka. 'Nema nikakvih pritisaka. Ima reformski paket koji će ugledati svjetlo dana i ići u proceduru', rekao je.

Potvrdio je da će se smanjiti maksimalna stopa poreza na dohodak, što se tiče i Zagreba. 'Naravno da će se smanjiti jer Zagreb ima od poreza na dohodak u prvih osam mjeseci prihod 141 milijun eura. Znate zašto, zbog A- rejtinga, gospodarskog rasta… Optuživalo nas se da će perfidna, zločesta, zlonamjerna vlada HDZ-a uzeti novac Splitu, Zagrebu i Rijeci ukidanjem prireza, a što su oni napravili? Stavili su maksimalni porez na dohodak i propustili priliku smanjiti opterećenje rada. Mogli su svojom odlukom povećati plaće, ali nisu', rekao je premijer.

Kritizirao je medije što nisu dovoljno istaknuli ocjenu kreditnog rejtinga od A- kojeg je iznijela agencija S&P. 'Ako imate povijesni kreditni rejting i on bude izignoriran u trenutku kada ta dobra vijest dođe, onda tu nešto nije normalno', kazao je.

Upitan za komentar Dinamovog debakla kod Bayerna, rekao je: 'Loš rezultat, loša igra, obrana', a o suđenju glumcu Sergeju Trifunoviću te pokušaju intervencije Aleksandra Vučića na tu temu rekao je da nema što reći 'ako je to već komentirao Božinović'.