zone se trebaju definirati

Porez na nekretnine neće se svugdje plaćati jednako. Evo tko će o tome odlučivati

12.09.2024 u 00:07

Bionic
Reading

S početkom iduće godine trebao bi zaživjeti porez na nekretnine. U poreznim škarama ipak neće biti sve nekretnine, a o visini poreza odlučivat će lokalni čelnici. Iz Vlade poručuju da je riječ o dijelu paketa kojim se žele stvoriti priuštiviji uvjeti stanovanja za mlade, a u njemu bi se mogle naći i porezne olakšice za kupnju prve nekretnine

Između jednog i 10 eura po četvornome metru - iznosit će porez na nekretnine.

No neće ga plaćati svi i neće se svugdje plaćati jednako.

'Ako govorimo o porezu lokalne samouprave uz more, nije ista zona prvog, drugog reda uz more i nekoliko kilometara od mora, neće biti pretpostavljam, a to je na lokalnoj samoupravi i prijedlogu čelnika da odrede visinu poreza po metru četvornom', rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne za HRT.

Kome će se koliki porez naplaćivati, odlučit će gradonačelnici. Riječki gradonačelnik smatra da su predstavnici velikih gradova trebali biti uključeni u donošenje ovih odluka. Ondje se zone tek trebaju definirati.

'Mi imamo grad zoniran na temelju sadašnjeg zaduženja komunalne naknade. Ono što je najbitnija poruka je to da eventualno prikupljena sredstva od poreza na nekretnine se moraju utrošiti na priuštivo stanovanje', kaže Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

U Bjelovaru nema dvojbe. Plaćat će se najmanji mogući porez od jednog eura po četvornome metru, a zone će pratiti postojeće zone plaćanja komunalne naknade.

'Građani ne moraju ni najmanje biti uznemireni zbog tog poreza, jer na kraju krajeva svaki tek 5. građanin u RH ima drugu nekretninu, a u Bjelovaru vjerojatno još i manje', gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Veliki problem s najmom i kupnjom stanova imaju u Zagrebu. Gradonačelnik Tomašević detalje oporezivanja čeka.

 'Dok ne vidim cijeli paket porezne reforme, koji će definitivno smanjiti porezne prihode gradova i županija, onda ću moći odgovoriti na pitanje kad vidim cijelu računicu što to znači vezano za porez na nekretnine, istaknuo je gradonačenik Zagreba Tomislav Tomašević.

Vukovarski gradonačelnik pozdravlja odluku o oporezivanju, no smatra da se od toga, uz prvu nekretninu, treba izuzeti i jedna vikendica.

'Uvažavajući povijesne okolnosti i težnju da su naši ljudi gradili vikendice na kontinentu, u Zagorju, na moru, apsolutno sam za to da se tu još ta kategorija zaštiti i čuva', rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Mnogi se detalji tek trebaju čuti, poput onoga hoće li pod porezne škare i nekretnine koje nisu na atraktivnim područjima za život.

Za gradonačelnika Šibenika to je pitanje suvišno jer, tvrdi, u Hrvatskoj nema neatraktivne lokacije.

'Pogotovo nema neatraktivne nekretnine na obali Jadrana. Ono što je nekad bilo nezamislivo, recimo zaleđe grada Šibenika gdje imamo prekrasna područja, ulazimo čak i u područje Zagore, bio je jedan period napuštenosti čak i urušavanja, imate povrat života na jedan drugačiji način. Oni postaju turistički komercijalizirani gradnjom bazena, ponudom', kaže Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Neće se plaćati za stanove u kojima su podstanari u dugoročnom najmu

Sigurno je da se porez neće plaćati za stanove u kojima su podstanari u dugoročnom najmu, kao ni kuće koje su oštećene ili nemaju sve uvjete za život, poput struje.

Poreza su oslobođeni i vlasnici jedne nekretnine.

A one koji se tek nadaju da bi to mogli postati, od nove bi godine mogle dočekati dobre vijesti. Za prvu nekretninu kupci bi mogli dobiti polovinu PDV-a koji prodavatelj mora platiti državi.

Tako bi, primjerice, stan od 50 četvornih metara, prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj cijeni četvornog metra u zemlji, kupac platio 123 tisuće 650 eura.

No država bi mu mogla vratiti polovinu od 25% PDV-a pa bi tako kupac za taj stan natrag dobio 12 365 eura.

No to tek treba biti potvrđeno, kao i mnogi detalji o Nacionalnom planu stambene politike, koji bi trebali biti predstavljeni početkom idućeg tjedna.