sjednica vlade

Plenković o resoru koji je dobila Šuica: 'Ovo je sjajan portfelj i za nju i za Hrvatsku'

17.09.2024 u 14:32

Bionic
Reading

Zbog putovanja premijera Andreja Plenkovića u SAD, Vlada je ovaj tjedan odlučila održati dvije sjednice. Na ovoj današnjoj jedna od tema su izmjene Zakona o audiovizualnim djelatnostima, a uvodno se obratio predsjednik Vlade

Plenković se na početku ponovno osvrnuo na S&P-ovu ocjenu kreditnog rejtinga. 'To je sjajna vijest. Jedna od tri svjetske agencije povećala je izglede s BBB+ na razinu A- i time nas uvrstila na razinu iznadprosječnog kreditnog rejtinga. Ovo je prvi put da nas je neka agencija podigla na tu razinu', kazao je Plenković.

'Ovo je ocjena naše reputacije i našeg ekonomskog zdravlja i to iz kuta onih koji nemaju baš nikakve veze s nama. Ova razina kreditnog rejtinga pozitivan je signal domaćim i stranim investitorima, pozitivan signal za gospodarstvo', dodao je.

'Ono što je posebno važno je to što smo ovaj skok napravili u razdoblju koje je puno kraće nego što ga je napravila bilo koja država. To je ta posebna kvaliteta Hrvatske zahvaljujući reformama koje smo poduzimali', poručio je.

Osvrnuo se i na otvaranje druge cijevi tunela Učka. 'Sjajan primjer javno-privatnog partnerstva. Ova investicija od 200 milijuna eura samo je dio investicija pretvaranja dionica Istarskog ipsilona iz poluautoceste u autocestu', rekao je premijer.

Govorio je i o trezorskim zapisima. 'Ovo je bila četvrta serija. Skoro 13 tisuća građana uplatilo je nešto manje od 400 milijuna eura, a ostatak su dodali institucionalni investitori. Još jedno uspješno izdanje', kazao je Plenković.

'Povjerenica koju je predložila Vlada, Dubravka Šuica, u ovom sastavu Komisije dobila je portfelj Sredozemlja. Izuzetno važan resor, novi resor u Komisiji, a zadržala je i nadležnost za demografiju. Mislim da je ovo sjajan portfelj i za nju i za Hrvatsku te prilika da svojim angažmanom fokusira aktivnosti na zemlje Mediterana, na brojna pitanja koja su važna za naše južno susjedstvo, da se Hrvatska kroz njen angažman dodatno profilira. Mediteran je itekako važan i za turizam, i bioraznolikost, i promet i pitanja globalnog zatopljenja', poručio je Plenković.