sjednica vlade

Plenković: Porezna reforma će u ponedjeljak biti predstavljena na GSV-u

20.09.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Dok se dobar dio Europe već suočio sa strašnim poplavama koje su odnijele ljudske živote i napravile veliku materijalnu štetu, Hrvatska očekuje vodeni val nakon vikenda. O pripremama je bilo riječ i na sjednici Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Na početku sjednice Plenković se kratko osvrnuo na saborsko aktualno prijepodne. 'Odgovorili smo na sva pitanja, najavili daljnje aktivnosti Vlade. Važno je da smo imali prigodu osvrnuti se na novi paket mjera, nastavljamo sa subvencijama kada je riječ o naftnim derivatima, imamo ograničenja cijena za 30 proizvoda, a ministar Šušnjar će analizirati treba li tu promjena', kazao je.

Ponovno se pohvalio kreditnim rejtingom A-, koji je Hrvatskoj dao S&P. 'Očekujemo sada i ocjene druge dvije agencije', poručio je.

'Nastavljaju se razgovori o novom krugu porezne reforme, koja će u ponedjeljak biti predstavljena na GSV-u, kao i o Nacionalnom planu stambene politike kako bismo osigurali priuštivo stanovanje mladima', poručio je Plenković.

'Na današnjoj sjednici Vlade je prijedlog za osnivanje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Želimo da s tim prijedlogom nastavimo s redovitim i konstruktivnim dijalogom s predstavnicima umirovljenika, posebno sa sindikatom i Maticom umirovljenika. U proceduru će biti upućena i Deklaracija o starijim osoba, a cilj je i donošenje Zakona o starijim osobama kako bismo regulirali status i skrb prema starijim osobama. Sveukupna prosječna mirovina u našem mandatu je narasla za 73,3 posto i sada je 620 eura', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 'Obilježavanje je važno za senzibiliziranje i edukaciju javnosti te slanje jasne poruke da nasilje nema opravdanja i da nije nikakva privatna stvar', kazao je premijer.

Najavio je da idući tjedan odlazi u SAD na zasjedanje Opće skupštine UN-a.

'Europa se ovih dana suočava s velikim vremenskim nepogodama, pogotovo u središnjoj Europi. Riječ je o velikim oborinama koje su uzrokovale poplave na području Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske i stoga smo danas uoči prolaska vodenog vala Hrvatskom idućeg tjedna zamolili direktora Hrvatskih voda Đurokovića da izvijesti javnost o pripremama', rekao je Plenković.