'putinu pukao film'

Počela čistka u Rusiji: 'Kad te FSB zagrize, tko zna dokle će ići'

28.05.2024 u 08:24

Bionic
Reading

Pod novim ministrom obrane Andrejom Belousovom, FSB se agresivno bori s korupcijom, što ima ozbiljne posljedice i za Ukrajinu

U tjednima otkako je Vladimir Putin smijenio svog dugogodišnjeg ministra obrane Sergeja Šojgua, ruska sigurnosna služba FSB pokrenula je niz slučajeva korupcije na visokoj razini protiv zamjenika ministra i šefova odjela u onome što mnogi upućeni sada nazivaju čistkom u ministarstvu obrane, piše Guardian.

Andrej Belousov, tehnokratski ekonomist imenovan da zamijeni Šojgua, ima mandat da smanji korupciju u ministarstvu obrane i usmjeri vojnu proizvodnju za dugi rat protiv Ukrajine, a koji bi u velikoj mjeri mogao biti određen industrijskom proizvodnjom.

Ali bivši dužnosnici obrane i Kremlja, bivši časnici i strani promatrači rekli su da su vjerojatno Šojguov odlazak i gubitak njegove zaštite omogućili FSB-u, ruskom sigurnosnom odjelu odgovornom za unutarnje istrage, da ukloni moćne dužnosnike s vlasti, što bi moglo imati posredne učinke na način na koji Rusija vodi rat u Ukrajini. 'FSB je konačno dobio zube u ministarstvu obrane i glavnom stožeru', rekao je kapetan John Foreman, bivši britanski vojni izaslanik u Moskvi, koji je rekao kako vjeruje da bi se uhićenja mogla nastaviti jer je 'Putinovo strpljenje konačno puklo'.

'Šojgu i Gerasimov su bili tampon, ali sada je Putin odlučio da mora nešto učiniti', rekao je. 'Šojgu je držao FSB uglavnom podalje od ministarstva tijekom svog mandata i bilo je vrlo malo uhićenja. Kad te FSB uhvati zubima, tko zna dokle će ići.'

Tijekom rata u Ukrajini, Šojgu i Gerasimov bili su na meti kritika zbog neuspjeha vojske te njihova neuspjeha da iskorijene raširenu korupciju unutar oružanih snaga. Prošlog ljeta to je nezadovoljstvo doseglo vrhunac kada je Jevgenij Prigožin, osnivač paravojne skupine Wagner, pokrenuo neuspješnu pobunu protiv vojnih čelnika. Međuagencijsko rivalstvo je duboko u Rusiji, a Šojguovo svrgavanje možda je istražiteljima u FSB-u i istražnom odboru dalo priliku za kaznene slučajeve protiv osoba na visokim pozicijama u nastojanju da dobiju unapređenja i pohvale.

Počela je čistka

'San svakog istražitelja je strpati zamjenika ministra obrane u zatvor, to je cool, to je životni san', rekao je bivši dužnosnik Kremlja. 'Za to dobiješ nove epolete, unapređenje, nekakvu nagradu. Zbog toga možete steći reputaciju.'

U slučaju kaznenog progona na visokoj razini, rekao je dužnosnik, Putin bi vjerojatno bio obaviješten prije nego što se zatraži uhićenje. No, dodao je dužnosnik, rekao je da je malo vjerojatno da je slučajeve korupcije pokrenuo sam Kremlj.

U rasponu od mjesec dana četiri visoka dužnosnika obrane uhićena su pod optužbama za korupciju, što je označilo najznačajnije slamanje ministarstva obrane nakon niza godina. Čistka je započela 23. travnja šokantnim uhićenjem bivšeg zamjenika ministra obrane Timura Ivanova zbog sumnje da je primao mito.

Govoreći o nedavnom nizu uhićenja, Kremlj je u četvrtak odbacio bilo kakvu sugestiju o 'gušenju' u ministarstvu obrane.

'Borba protiv korupcije je dosljedan rad', rekao je novinarima u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 'To nije kampanja, to je stalni rad.'

Ivanov je bio dugogodišnji čovjek od povjerenja i štićenik Šojgua. Vjeruje se da je njegovo pritvaranje postavilo temelje za smjenu ministra, a na tom mjestu zamijenio ga je Belousov.

U tjednima koji su uslijedili privedeno je još visokih dužnosnika. Među njima su bili Jurij Kuznjecov, načelnik odjela za osoblje tog ministarstva, i Vadim Šamarin, načelnik odjela za komunikacije ruskog Glavnog stožera. Nekoliko sati nakon Šamarinovog uhićenja u četvrtak, rusko istražno povjerenstvo također je izvijestilo o pritvaranju još jednog dužnosnika ministarstva obrane - Vladimira Verteleckog, koji je vodio jedan od odjela državne obrambene nabave.

FSB postaje sve moćniji

Dok je Kremlj ranije ovog mjeseca objavio da će glavni ruski general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera, zadržati svoj položaj, uhićenje Šamarina, izravnog Gerasimova zamjenika, moglo bi oslabiti njegov položaj u vojnoj hijerarhiji.

'Porasla je vjerojatnost da će Gerasimov biti otpušten. Prodao bih odmah svoje udjele u njemu', rekao je Foreman.

Bivši dužnosnik obrane rekao je da su uhićenja pokazala da se ravnoteža snaga okrenula u korist ruskih sigurnosnih službi te se čini da je vojska u rasulu.

'FSB-ov odjel za protuobavještajne operacije (1. odjel) postaje sve moćniji. Oni trenutno drže sve karte i zatežu vijke', rekao je dužnosnik koji je blisko surađivao s Ivanovom i Šojguom.

'Nije da je dolazak Belousova doveo do čistki, već je odlazak Šojgua i njegovih moćnika omogućio uhićenje', ocijenio je dužnosnik.