PALESTINSKI VELEPOSLANIK

Poginuo otvarajući sef koji nitko nije dirao 25 godina

02.01.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Veleposlanik Palestinske samouprave u Pragu Džamal al Džamal poginuo je u eksploziji nakon što je u svojoj rezidenciji otvorio stari sef koji nitko nije dirao 25 godina. Al Džamal (56) je bio teško ranjen u eksploziji, a potom je preminuo u bolnici

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al Maliki izjavio je da se ne sumnja da je u pitanju napad. Za sada nije poznato na koji način je Al Džamal pokušao otvoriti sef, kao ni kojeg je on tipa. U stanu se nalazio sa svojom suprugom, također prebačenom u bolnicu, ali njene ozljede nisu opasne po život. Al Maliki je naveo da je sef nedavno premješten iz stare zgrade veleposlanstva, a 80-ih godina prošlog stoljeća nalazio se u uredima Palestinske oslobodilačke organizacije.

'Veleposlanik ga je odlučio otvoriti. Nakon što je to učinio došlo je do eksplozije', izjavio je Al Maliki agenciji AP, koja napominje da nije jasno kako Al Maliki zna da taj sef nije otvaran više od 20 godina ili zašto je i kada miniran. 'Sef se nalazio u starom veleposlanstvu i nitko ga nije dirao 20-25 godina. Veleposlanik je želio znati što se nalazi u njemu. Otvorio ga je i zatražio od žene papir i olovku da zapiše sve što se nalazi u njemu. Ona je otišla po papir i olovku, a onda je čula eksploziju', kazao je Al Maliki. Dodao je da je veleposlanik uspio i izvaditi nešto iz sefa, ali zasad nije poznato što. Također je nejasno koliko je prošlo vremena od otvaranja sefa do eksplozije. Al Džamal je preuzeo dužnost veleposlanika u Pragu u listopadu, a tek nedavno se preselio u novu rezidenciju u sjevernom dijelu češke prijestolnice, prenio je B92.