puljak u ofenzivi

Pogledajte kako će izgledati prva splitska 'park & ride' garaža

11.07.2024 u 12:19

Bionic
Reading

Prva splitska 'park & ride' garaža gradit će se uz prostor Turske kule, imat će 620 mjesta za parkiranje i stajat će oko 15 milijuna eura - najavio je gradonačelnik Ivica Puljak. Do konca ove godine raspisat će se natječaj za projektiranje i izvođenje radova, čiji je početak predviđen za kraj iduće godine

'Park & ride' koncept predviđa, ukratko, da posjetitelji parkiraju svoje automobile u velikim garažama i do centra grada ili konačnog odredišta prebacuju se javnim prijevozom ili taksijem.

Garaža na Turskoj kuli imat će dvije podzemne i tri nadzemne etaže, stajališta za autobuse i taksije, sanitarne čvorove, mjesta za bicikle i romobile, parking za kratko zadržavanje i niz dodatnih sadržaja, a treba spomenuti da se upravo u blizini ovog prostora proteže i ukopana željeznička pruga, pa je teoretski moguće otvoriti i postaju 'mini-metroa' koji već danas prometuje prema Kaštelima, a u budućnosti se predviđa i dogradnja pruge do splitskog aerodroma.

  • +15
Ivica Puljak prezentirao idejno rješenje projekta Park&Ride garaže Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Garaža će biti potpuno integrirana u prostor Turske kule, zelenu oazu koja će zadržati svoj današnji oblik parka i koja će biti cjelovito uređena', najavio je Puljak.

Sam idejni projekt osmislio je splitski ured za urbanizam i arhitekturu 'Prostorne taktike', a on predviđa integraciju garaže u konfiguraciju terena Turske kule te zelene krovove koji bi se nadovezali na danas zapušteni park. Njen konačni izgled znat će se nakon provedenog natječaja po sistemu 'design and build', što znači da se od odabranog izvođača očekuje izrada glavnog projekta i sama gradnja.

Tridesetak novih garaža

Splitska gradska uprava ranije je objavila planove o izgradnji čak trideset novih garaža u gotovo svim gradskim četvrtima, a na njih desetak trenutno s intenzivno radi. Predviđena je još jedna 'park & ride' garaža znatno većeg kapaciteta, i to na rubnom dijelu grada uz groblje Lovrinac.

Ivica Puljak, inače, ovog tjedna započeo je svoju kampanju koju opisuje kao 'Gradimo sve u 16, od A do ŽNJ, od aglomeracije do Žnjana', u sklopu koje će u 16 dana predstaviti 16 velikih gradskih projekata.

Za sutra je najavljen obilazak najvećeg od njih, upravo plaže Žnjan koja se preuređuje u projektu vrijednom 45 milijuna eura.