misija nsatu

Pomoćnik šefa NATO-a: Crvena linija je jasna, sva naša pomoć obavlja se izvan Ukrajine

23.10.2024 u 20:12

Bionic
Reading

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javier Colomina boravi u Sarajevu, gdje je za N1 komentirao NATO-ovu misiju pomoći Ukrajini (NSATU) te između ostalog odgovorio na pitanje može li doći do situacije u kojoj bi hrvatski vojnici doista mogli otići i na teritorij Ukrajine tijekom te misije

'NSATU je bila jedna od najvećih odluka koje smo donijeli u Washingtonu na samitu u srpnju, misija koja podržava, koja pomaže, koja trenira i koja koordinira borbenu opremu koju mi, naši saveznici, donosimo u Ukrajinu. Ali mi to radimo iz različitih središta. Sva središta su izvan Ukrajine. Za nas postoji jasna crvena linija, a to je da NATO neće biti dio sukoba. I zato se naše prisustvo, naša pomoć, naša suradnja s Ukrajinom uvijek odvija izvan teritorija Ukrajine', rekao je Colomina u razgovoru za N1.

'Naravno, tamo imamo neku vrstu ambasade. To je predstavništvo NATO-a u Ukrajini, ali radi kao ambasada. Koordinira rad sa njihovim vlastima. Ali sva naša vojna pomoć, sva naša pomoć u obuci se uvijek obavlja izvan teritorija Ukrajine. To je jasna crvena linija za nas. Bili smo vrlo jasni od početka, a tako će biti i dalje. Koliko sam shvatio ako misija bude odobrena, u nju će ići samo jedan ili dva vojnika iz Hrvatske', dodao je.

Rekao je i da je za Ukrajinu od suštinskog značaja da svaki saveznik doprinese podršci jer su trenutno u teškoj situaciji na bojnom polju.

'I to je bila poruka NATO-a. Moramo nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god možemo. Mi saveznici i partneri, i općenito, svaki drugi akter na međunarodnoj sceni. Onda je, naravno, interna odluka je na svakoj državi kako će podržati Ukrajinu. Postoje različiti načini, a jedan od njih je doprinos NSATU misiji', istaknuo je Colomina.

Dodao je i da se sada ispunjavaju svi uvjeti da bi misija bila funkcionalna.

'To bi se trebalo dogoditi krajem ove godine, dakle, za samo par mjeseci. Ide nam dobro i nastavit ćemo poticati naše saveznike, naše partnere, naše prijatelje da podrže Ukrajinu koliko god je to moguće', zaključio je Colomina.