mora biti više

Povratna ambalaža: Rastu naknade, ali i nezadovoljstvo: Deset centi je premalo

06.10.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Ekološke udruge smatraju da je 10 centi, tek 3 više nego što je sada, koliko Ministarstvo zaštite okoliša predlaže da bude povratna naknada za ambalažu za pića - premalo, tražeći da ona bude između 15 i 50 centi

"Donošenje Uredbe o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi čekali smo od 2023. te se u tom razdoblju ekonomska situacija znatno promijenila i došlo je do značajnih poskupljenja. Stoga smatramo da iznos naknade ne bi trebao biti manji od 15 centi, kao što primjerice ima Slovačka, socioekonomski sličnija Hrvatskoj", rekla je Hini Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Sustav povratne naknade treba proširiti

Također, po uzoru na sustav u Njemačkoj, u Zelenoj akciji smatraju kako bi iznosi povratne naknade trebali biti različiti ovisno o faktorima poput materijala, veličine i reciklabilnosti, te bi mogli sezati i do 50 centi, ovisno o tipu ambalaže.

Mileusnić upozorava i kako Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu zadaje cilj od 90 posto odvojeno prikupljene ambalaže za pića do 2030., a da prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trenutno u Hrvatskoj stojimo na ispod 80 posto, ovisno o materijalu.

"Budući da je dokazano da veći iznos naknade garantira veći povrat ambalaže, smatramo kako je pravo vrijeme za povećanje naknade kako bismo do 2030. godine ispunili cilj", poručila je.

U Zelenoj akciji upozoravaju kako je Pravilnikom o ambalaži i jednokratnoj plastici najavljeno proširenje sustava povratne naknade tako da obuhvaća svu ambalažu za pića do tri litre, kao i višeslojnu ambalažu, odnosno tetrapak, ali tek od siječnja 2027. godine.

"Smatramo da je taj rok predaleko, ali i da bi se povratna naknada trebala proširiti i na ostalu trodimenzionalnu ambalažu za tekuće jestive proizvode, poput pasirane rajčice ili octa", poručila je Mileusnić.

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije je prijedlog Uredbe o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi uputilo u javno savjetovanje do 17. listopada, a na snagu bi trebala stupiti 1. siječnja 2025. godine.

Kažu da je tom Uredom potrebno odrediti vrste proizvoda za koje se plaća naknada gospodarenja otpadom i način izračuna te naknade.

Također treba odrediti iznos povratne naknade i vrste proizvoda za koje se plaća povratna naknada te minimalnu godišnju stopu sakupljanja ribolovnog alata koji sadrži plastiku i koji je namijenjen recikliranju.

Kažu da je naknada gospodarenja otpadom mjera kojom se osiguravaju usluge gospodarenja otpadom radi postizanja propisanih ciljeva gospodarenja otpadom u sklopu sustava proširene odgovornosti proizvođača proizvoda i koja se plaća na račun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo objašnjava da se iznos te naknade određuje uzimajući u obzir mogućnost popravka proizvoda i njegove ponovne uporabe te recikliranja otpada od proizvoda, prisustva opasnih tvari, životni ciklus proizvoda, udio recikliranog sadržaja.

Uredbom se određuje da se naknada gospodarenja otpadom plaća za gume, vozila, električne i elektroničke uređaje i opremu, ulja, baterije i akumulatore, ambalažu, plastične proizvode za jednokratnu uporabu te ribolovni alat koji sadržava plastiku.

Njome se određuje da se povratna naknada plaća za ambalažu od PET-a, Al/Fe i stakla volumena jednakog i većeg od 0,20 litre do volumena jednakog i manjeg od tri litre, a od 1. siječnja 2027. proširit će se i na jednokratnu ambalažu koja je namijenjena za pića i načinjena je od plastike osim PET-a, metala i višeslojnu ambalažu s pretežno papir-kartonskom komponentom, i volumena je jednakog ili manjeg od tri litre.

Uredbom se određuje i minimalna godišnja stopa sakupljanja otpadnog ribolovnog alata koji sadržava plastiku i koji je namijenjen recikliranju u kalendarskoj godini i iznosi od jedan posto u 2026. do pet posto u 2030. i dalje.

Troškovi za poslove u sustavu povratne naknade ostaju isti

Propisuje se i način donošenja i sadržaj odluke temeljem koje će se utvrditi iznos naknade gospodarenja koji je za pojedinu vrstu proizvoda proizvođač proizvoda dužan plaćati u Fond za zaštitu okoliša kao i odluke temeljem koje će Fond prodavateljima i reciklažnim dvorištima nadoknađivati troškove za obavljanje poslova u sustavu povratne naknade.

Određuje se i različiti izračun naknade gospodarenje otpadom za ambalažu koja je obuhvaćena sustavom povratne naknade u odnosu na ambalažu koja je izvan sustava povratne naknade.

Jedinična naknada za ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda koja je izvan sustava povratne naknade iznosi 55 posto iznosa jedinične naknade za ambalažu od drugog proizvoda u odgovarajućem ambalažnom materijalu.

Određuje se da troškovi za obavljanje poslova u sustavu povratne naknade ostanu isti kao u postojećem sustavu za preuzimanje jedinice ambalaže putem aparata u iznosu od 0,02389 eura i za ručno preuzimanje jedinice ambalaže u iznosu od 0,00664 eura.

Uredbom o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi određuje se i da od 1. siječnja 2025. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzme gospodarenje ambalažom koja je opasni otpad ako se do tog datuma navedeno ne povjeri drugome.