vatrena stihija

Požar u Tučepima ušao u PP Biokovo, jutros stigli kanaderi

31.07.2024 u 07:46

Bionic
Reading

Požar, koji je u utorak navečer buknuo u Gornjim Tučepima, još nije pod nadzorom, no kuće su obranjene, put požarišta u srijedu su uzletjela dva canadaira kako bi pomogla vatrogascima na terenu.

U srijedu ujutro još uvijek je trajala borba 237 vatrogasaca sa vatrenom buktinjom koja je izbila na otvorenom prostoru u Gornjim Tučepima, predio Čovići, raširivši se i na Park prirode Biokovo. Od vatrogasaca se doznaje da su u srijedu rano ujutro dva canadaira uzletjela put požarišta kako bi pomogli kolegama u gašenju.

Uz 237 vatrogasaca sa područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila.

Požar u Gornjim Tučepima izbio je u utorak nešto iza 20 sati, vatra je zahvatila makiju, nisko raslinje i borovu šumu, brzo se širila i protegnula na četiri kilometra od mjesta Čovići do Šimića. Mještani kažu kako su se cijelu noć duž požarišta čule jake detonacije, a Goran Bušelić iz DVD-a Tučepi za Hrvatski radio je rekao kako se radilo o "eksplozijama od plinskih boca iz starih vozila koja su napuštena".

Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu, no prema neslužbenim informacijama u požaru je ipak izgorjelo nekoliko maslinika i par vozila.

Zbog požara u Tučepima zatvorene su ceste iz Vrgorca prema Makarskoj, te ona prema Podgori zbog čega se promet odvija obilazno.

Noćas je zbog gašenja vatre jedno vrijeme bila isključena i struja.

  • +80
Požar kod Tučepa Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je potvrdio da je situacija na požarištu "napeta" jer jaka bura koja puše cijelu noć vatru nosi i širi dalje..

Vatrogasci su sinoć evakuirali dio mještana, te branili kuću po kuću.

Prema pisanju lokalnih medija i sam načelnik Tučepa Ante Čobrnić sinoć se našao u vatrenom obruču kada je automobilom pokušao doći do Čovića. Kaže da je jedva izvukao živu glavu iz vatrenog obruča, te da mu je vozilo izgorjelo u cijelosti.