TAJNA USPJEHA HIT MOMČADI

Prati Osijek 25 godina i zna sve o njemu

06.10.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Na našem community portalu Tribina.hr tema 'Koja je tajna čvrstog obrambenog bedema Osijeka?' donijela nam je nekoliko odličnih analiza

Naime, nakon prvih 10. kola MAXtv Prve lige Osijek je trećeplasirana momčad lige i ima uvjerljivo najbolju obranu sa svega pet primljenih golova.

Korisnik portala Tribina.hr opicano10 dao je i svoje mišljenje o 'Osijekovoj tajni uspjeha'.

Punih 25 godina idem na sve utakmice NK Osijeka, nagledao sam se svakakvih igrača, turbulencija u klubu. Ali nikad, baš nikad NK Osijek nije imao ovako usklađenu i posloženu ekipu. Točnije klapu. Ovi igrači ginu jedan za drugoga i to je bit svega. Sa klupe ih vodi majstor, Stanko Mršić.

On jednostavno ima tu karizmu u sebi dok vodi male ekipe. Nešto je tu što se ne može objasniti. Nitko od nas ne zna njegove metode rada. Jer budimo iskreni, ne visimo na svakom treningu NK Osijeka pa da bi mogli procjenjivati kvalitetu njegovih treninga i slično. Mene recimo opasno živcira njegovo uporno stavljanje Zulima u prvu ekipu.

Taj Zulim je daleko najslabiji igrač NK Osijeka, a opet igra. Mi navijači volimo reći da svaku utakmicu koju počne Zulim krećemo s hendikepom. Jer ruku na srce, taj dečko nije ama baš ništa pokazao u prvoj ekipi ali Stanko ga forsira i forsira. I opet radi rezultat. Čak i sa hendikepom.

Prvo što je Stanko Mršić rekao kad je prošle sezone došao u NK Osijek je da ekipa prima previše golova i da mu je to prva stvar na kojoj će raditi. Rečeno-učinjeno. U 10 kola primili su 5 golova! Iliti na 6 utakmica nisu primili ni gola! Po meni, prvi među zaslužnima za to je golman Vargić. Čovjek je očito nešto prelomio u sebi poslije onih katastrofalnih kikseva sa Šveđanima. Drugi golman! Počeo je skidati skoro nemoguće udarce za branjenje, izvlačiti se iz mat-pozicije sa protivničkim napadačima. I sam Mršić je poslije Šveđana Vargića označio kao najvećeg krivca i poručio mu da je vrijeme da nešto i obrani. Ali...

Ostavio ga je na golu unatoč svoj sili napada na njega, od navijača do sportskih novinara. Navijačima se dizala kosa na glavi što Mršić ne vadi Vargića. Ali Mršić, iskusni lisac, odlučio je poslušati trenera golmana Malovana koji je stao iza Vargića i tražio od Mršića da ga ostavi na golu. Mršić ga je ostavio, a Vargić mu je vratio na najbolji način. E sad, je li najbolji golman u Hrvatskoj, ne znam. Za neke takve ocjene treba ipak malo pričekati. Bolje rečeno, Vargić je trenutačno u najboljoj formi. Ali opet, prošlo je tek 10 kola. Za neke veće ocjene pričekajmo kraj sezone.

Glavni i noseći stup obrane u obrambenom zidu je Ivo Smoje. Upravo je milina gledati tog čovjeka kako se bori za svoj klub. Najiskusniji na terenu. Otac i majka cijeloj ekipi. Kapetan. Dio navijača zamjerio mu je odlazak u Hajduk i neke njegove nesretne izjave, ali do sad smo već trebali naviknuti na te izljeve ljubavi prema novom poslodavcu koji je u pravilu ili Dinamo ili Hajduk. Kad se vratio, dio navijača mu je sve zapamtio, i dan danas pamti jer navijači imaju slonovsko pamćenje, ali je Ivo svojim pristupom svakoj utakmici, svojom borbom za klub natjerao i te navijače da te negativne misli prema njemu sakriju negdje duboko u sebi.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika opiciano 10.

Branko Vrgoč izrasta u jednog od najboljih i najperspektivnijih stopera lige. Ima 22 godine, visok je 194 cm, požrtvovan i totalno predan klubu. Za primjer svim mladim igračima NK Osijeka. Jedna zanimljivost vezana uz njega. Kad nije mogao nastupiti na uzvratu polufinala Kupa u Vinkovcima, Branko Vrgoč je došao u Vinkovce kao navijač NK Osijeka i zajedno sa Kohortom navijao i slavio ulazak svojih suigrača u finale. Čak je zbog toga imao i problema u Vinkovcima jer su ga van stadiona prepoznali domaći navijači. Ali za Branka nema frke. Neuništiv je. Njegovi suigrači pričaju da ga znaju vidjeti recimo kad izlazi s travnjaka na poluvremenu da sam sa sobom raspravlja o svojim potezima i bodri se. Ne tako davno za njega se pisalo da su zainteresirani neki ruski klubovi. Mislim da je izvjesno da ga Mamić ima na 'nišanu' jer bi Dinamu došao kao 'kec na desetku'.

Tu je i Ibriks ili od milja Ibro. Odlična prva sezona u dresu NK Osijeka do ozljede. Kad se vratio vidjelo se da to nije stari Ibriks ali i on se diže zajedno sa ekipom.

Mali Aleksić opet s druge strane pokazuje da će od njega isto biti igračina. Prolazio je kroz sve mlade reprezentativne selekcije, dugo se o njemu pisalo da je vanserijski talenat a odlaskom Lukačevića dobio je potpuno povjerenje trenera Mršića što i maksimalno koristi. Naravno, daleko je to od nekakvih maestralnih partija, ali dečko iz utakmice u utakmicu pokazuje zašto je označen kao nova zvijezda NK Osijeka.

Inače, trener Mršić ovako objašnjava zašto je ekipa toliko dobro uigrana u fazi obrane. Nedavno je o tome pričao u jednoj sportskoj emisiji na lokalnoj televiziji. Kod njega svi igraju obranu i imaju obrambene zadaće. A kad Stanko kaže da se mora tako, onda nema tu priče 'ja bi ovo, ja bi ono'. Igrači bez pogovora izvršavaju njegove zadaće. Tako da i vezni red ima velike zasluge za impresivnu obranu. Prije svih tu su Kvržić i Lešković.

Dinamo nije probio obranu Osijeka


Kvržić stvarno pokazuje da je materijal za velike stvari. Navijači se čak pitaju i glasno razmišljaju nije li vrijeme da Kvržić dobije poziv bosanske reprezentacije? Lešković isto tako igra sezonu za pamćenje. Mladi U21 reprezentativac je već na meti Rome ako se može vjerovati Talijanima a siguran sam, dapače uvjeren da Zdravko Mamić na zimu kreće u otimanje Leškovića.

PROBLEM Navodno se kasni četiri plaće. NK Osijek pokušava privatizacijom pokrenuti stvari sa mrtve točke. Hoće li uspjeti saznat ćemo na proljeće iduće godine

Kažem otimanje jer što god da ponudi sigurno neće biti adekvatno kvaliteti koju želi kupiti. Nije Zdravkec levat koji masno plaća domaćeg igrača. Koristi situaciju besparice i za male novce vrbuje mlade nade hrvatskog nogometa. A Lešković je sigurno jedna od njih. Očekujte na zimu trakavicu između Mamića i NK Osijeka zbog Leškovića. Istu onu kakva je bila s Vidom.

Jedino napad NK Osijeku nije jača strana. Tu smo tanki. Perošević i Miličević. Ostalo su golobradi mladići. Nedavno se doveo Matias Zubak, sin poznatog Zvonka Zubaka. Čak je i zabio pobjedonosni gol u Novalji, ali se odmah i ozlijedio. Kad bi se popravila efikasnost ekipe, NK Osijek bi stvarno imao idealno ukomponiranu ekipu.

Ima tu i problema. Financije na prvom mjestu. Navodno se kasni četiri plaće što čak i nije tako loše ako se uzme imformacija da u Hajduku recimo kasne pet plaća. NK Osijek pokušava privatizacijom pokrenuti stvari sa mrtve točke. Hoće li uspjeti saznat ćemo na proljeće iduće godine. Tu je i najava gradnje novog stadiona. Nije to nikakav predizborni trik. Ta ideja o kampu mlađih selekcija hrvatske nogometne reprezentacije u Osijeku postoji već neko vrijeme. Bivši direktor NK Osijeka Mile Dumančić sa tom pričom izišao je u javnost još 2010.

Očito da se ta priča aktivirala i zbog činjenice da je Davor Šuker sjeo u najvažniju fotelju hrvatskog nogometa, a u njemu očekuju saveznika i čovjeka koji će pogurati dalje ideje koje dolaze sa ovih prostora. Ništa nerealno, ništa megalomanski, e sad, hoće li se to dogodit ostaje da se vidi. Predobro to izgleda da bi bilo istinito - ali nikad ne reci nikad.