IZVAN SEZONE

Predsjednica seli Ured na otoke, a potom i s Pantovčaka?

29.03.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sljedećeg tjedna ponovo će izmjestiti svoj ured, a ovoga puta na redu su Zadar i otoci tamošnjeg arhipelaga, saznaje se u Uredu predsjednice. Ured će biti smješten u zgradi Zadarske županije od utorka do petka (5. - 8. travnja), a cilj premještanja Ureda predsjednice je upoznati se s problemima života na otocima te pritom pokušati riješiti neke od problema s kojima se susreće stanovništvo. Namjera predsjednice je, doznaje se, da otoke obiđe upravo u vremenu izvan turističke sezone. Tijekom boravka u Zadarskoj županiji predsjednica planira obići velike otoke kao što su Pag i Dugi otok, ali i manje: Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib

Osim sastanka s lokalnim dužnosnicima u Zadru, prvog dana izmještanja u utorak previđen je sastanak s predstavnicima udruge Otočni sabor, nezadovoljnima najavljenim ukidanjem subvencija otočanima za prijevoz trajektom. Zbog toga će na sastanku biti i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture kako bi se riješio taj problem. Također je u utorak predviđen susret s građanima koji bi predsjednicu upoznali s problemima kojima se susreću. Iz Ureda predsjednice pozivaju građane koji su zainteresirani izložiti svoje probleme da se jave kako bi se ugovorio susret.

U utorak poslijepodne predsjednica će posjetiti Zrakoplovnu bazu Zadar (Zemunik) te će održati sastanak na temu priprema za protupožarnu sezonu, ali će biti riječi i o različitim vrstama problema u hrvatskom zrakoplovstvu.

Cijeli drugi dan, u srijedu, Grabar Kitarović će boraviti na Dugom otoku te će prenoćiti u mjestu Božava. Kako se saznaje na Pantovčaku, predsjednica će biti upoznata s problemima s kojima se susreću na Dugom otoku, prvenstveno onima koji izviru iz nesređenog katastra, zbog čega ne mogu realizirati investicije ni povlačiti novac iz europskih fondova. Iz Ureda predsjednice navode da će na sastanku biti nazočan i predstavnik Ministarstva pravosuđa kako bi se riješio problem. Također, na Dugom otoku ne idu im u prilog ni zakoni koji brane gradnju na određenoj udaljenosti od mora jer je ondje sve blizu mora pa je gradnja praktički nemoguća.

Uskoro odluka o novom sjedištu predsjednice

Što se tiče pravog premještanja Ureda predsjednice s Pantovčaka na neku drugu lokaciju nakon što je otpala rezidencija u Visokoj, Povjerenstvo za određivanje sjedišta Ureda predsjednice Republike Hrvatske bi najkasnije za desetak dana trebalo izići s analizom toga kakve sve sigurnosne, tehničke, protokolarne i prostorne standarde treba imati sjedište predsjednice Republike. Zaključci će biti prezentirani šefu DUUDI-ja Tomislavu Bobanu, a on bi bi shodno tome unutar popisa državnih rezidencija koje su na raspolaganju trebao odabrati adekvatnu da postane novo sjedište hrvatske predsjednice. Takav ured bio bi znatno manji od postojećeg i zapošljavao bi oko 50 osoba.

Potom u četvrtak planira obići pet malih otoka, Molat i Ist sigurno, a Premudu, Olib i Silbu ako to dopuste vremenske prilike. Na Molatu je predviđen obilazak OPG-a Knežević, čije je maslinovo ulje nagrađeno međunarodnim priznanjem na sajmu u Milanu, potom na Istu umjetnicu Mirelu Maurin, a na Premudi Veljka Žuvanića, koji ondje drži malu trgovinu i restoran te na otoku živi cijelu godinu. U fokusu će biti i razgovor o iskorištavanju napuštenih objekata bivše JNA dok je na Silbi predviđen susret s proizvođačima koji nose certifikat Hrvatski otočni proizvod. Također je predviđeno da predsjednica prehoda otok, što neće biti teško jer je širok 700 metara. Na Olibu bi se trebala susresti s Anom Jovan, koja se na otok doselila iz Slavonije. Posljednjeg dana obići će Pag, a održat će i druženje predstavnika diplomatskog zbora s tamošnjim gospodarstvenicima.

U Uredu predsjednice smatraju da je premještanje Ureda, uz projekt uspravnice, jedan od najprepoznatljivijih poteza u dosadašnjem tijeku mandata. Građani imaju interes za ovim projektom, a na terenu se lakše komunicira i u neposrednom kontaktu više dozna o konkretnim problemima s kojima se susreću građani, ali se i pokazuje da vlast nije nešto daleko i nedostižno. Smatraju da je nakon izmještanja Ureda bilo pozitivnih pomaka, a ističu da se tek nakon što je Ured predsjednice bio u Puli počelo rješavati problem Muzila. Također su premijeru Tihomiru Oreškoviću, koji se isto sprema u obilazak zemlje te će iz između ostaloga posjetiti Vukovar, prezentirani svi problemi iz Vukovara s kojima je predsjednica upoznata tijekom boravka Ureda u tom gradu.

U planu je da se u prosjeku svaka tri mjeseca Ured izmjesti, a idući su na redu Međimurje i Gorski kotar.