DARKO MILINOVIĆ

'Premda je žena, moram reći da Spomenka Avberšek laže!'

21.06.2013 u 16:48

Bionic
Reading

Bivši ministar zdravstva, HDZ-ov Darko Milinović, sazvao je konferenciju za novinare koju je nazvao 'Istina o potpisanom kolektivnom ugovoru'. Donio je dokumente na temelju kojih tvrdi da u vrijeme potpisa ugovora nije bio 'tehnički' ministar, ali tvrdi i da je aktualnoj vladi svojim radom spasio proračun

Darko Milinović tvrdi da je spasio proračun za 2012. godinu i poziva se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2006. godine koji je naslijedio. U tom zakonu je bilo zacrtano da se od 1. siječnja 2012. godine moraju kao prekovremeni sati plaćati dežurstva i pripravnosti. To je proračun trebalo opteretiti sa 1,6 milijardi kuna, no Milinović tvrdi da je u pregovorima sa sindikatima uspio odgoditi primjenu do 1. siječnja 2013. godine.

'Nisam htio sljedeću vladu, ma koja bila, opteretiti s milijardu i pol kuna. Zato smo potpisali taj kolektivni ugovor s odgođenim rokom primjene od 1. 1. 2013. godine. Dali smo šansu novoj vladi godinu dana da pregovara sa sindikatima, ali gle čuda - nisu napravili ništa. Da ja nisam potpisao novi kolektivni ugovor, Vlada bi 2012. godine bila bi opterećena sa 1,6 milijardi kuna', tvrdi Milinović.

Ljutit zbog, kako je rekao, objeda ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je navodno rekao da je Milinović potpisao novi kolektivni ugovor u vrijeme tehničke vlade, Milinović je obrazložio da tehnička vlada nastupa kada se raspišu novi izbori: 'Izbori su rapisani 31. 10. 2011. godine i tada je vlada postala tehnička. Ja sam ugovor potpisao 27. 10. 2011. godine', kaže bivši ministar zdravstva i poziva DORH da ispita predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva Spomenku Avberšek i ministra Ostojića te da ih se pita zašto su lagali.

Spomenka Avberšek je produžena ruka Ostojića i SDP-a', rekao je Milinović i pokazao dokument s njezinim potpisom i popisom članova pregovaračkog tima sindikata. 'Ona mi je poslala imena članova sindikata, a onda se žalila da članovi nisu pravovaljani. Na što se žalila? Na samu sebe? Koga je optužila? Samu sebe! Postavlja se pitanje je li Avberšek namjerno slagala ministra zdravstva i sindikate jer je poslala dokument da su ti ljudi pravovaljani za pregovore? Kaže i da GSV nije o tome obaviješten. Dao sam si truda i moram reći, nažalost, premda je žena, da je Spomenka Avberšek lagala', rekaoje Milinović i pokazao zapisnik sa sjednice GSV-a.

Rajku Ostojiću je poručio da, ako on nema snagu biti ispred 70 tisuća djelatnika u zdravstu, on ima. 'Mora se zakon poštovati, a danas svi ako rade prekovremeno, moraju biti i plaćeni. Vro je zanimljivo kako će u idućih 10 dana ministar Ostojić pregovarati novi kolektivni ugovor jer odredbe EU-a pa i novi Zakon o radu vrlo jasno kažu da dežurstva moraju biti plaćena kao prekovremeni rad. Zaposlenici mogu jedino biti više plaćeni, ali manje od prekovremenog ne mogu', objasnio je Milinović

Kao 'šlag na tortu' Milinović dodaje dokument s potpisom ministra Ostojića koji ravnateljima bolnica uoči lokalnih izbora naređuje isplate dežurstava kao prekovremenih sati. 'Ako je imao zadrške prema tom kolektivnom ugovoru, zašto nije uputio dopis ravnateljima da moli da se plaće isplate po starom ugovoru?' pita se Milinović i pretpostavlja da je to učinio zbog lokalnih izbora. 'Nije znao da će na izborima doživjeti knock-out pa izgleda da mu još nisu sve kockice posložene u glavi i ne zna što je sve potpisivao kao ministar.'

Ostojić je za kraj tražio od Avberšek i Ostojića da mu se barem ispričaju za tvrdnje da je potpisivao ugovore kao ministar tehničke vlade, jer – kako je rekao – ugovore je potpisivao samo kao ministar s punim ovlastima.