mijenja se igra

Promjena pravila za Ukrajinu, taman uoči isporuke aviona F-16: Hoće li utjecati na rat?

02.07.2024 u 13:56

Bionic
Reading

Nova pravila ukrajinskih saveznika o tome kako može koristiti oružje koje su oni isporučili mogla bi imati snažan utjecaj na dugo očekivane F-16

Prvi borbeni zrakoplovi proizvedeni u SAD-u trebali bi stići ovog ljeta, u vrijeme kada mogu biti posebno utjecajni u borbi protiv Rusije, rekli su stručnjaci za Business Insider. To je zato što Ukrajina sada ima dozvolu koristiti oružje koje su joj dali njeni saveznici za gađanje ciljeva na ruskom tlu.

George Barros, ruski vojni stručnjak na američkom Institutu za proučavanje rata, rekao je da će ovo učiniti F-16 učinkovitijima.

Prije mjesec dana ili dva, on je na F-16 gledao kao na "neku mješovitu torbu". Ukrajini su bile potrebne sposobnosti, ali Rusija je imala jače zrakoplovstvo i veliku mrežu protuzračne obrane. "Sada sam zapravo mnogo optimističniji", rekao je za BI.

Ukrajina može pogoditi mete u Rusiji

Sve do svibnja Ukrajinu su njezini saveznici sprječavali da upotrijebi oružje koje su oni isporučili za napad na ruski teritorij. To je bio veliki nedostatak, budući da je Rusija mogla skupljati trupe i opremu odmah preko granice i pokretati napade s mjesta koja Ukrajina nije mogla pogoditi.

Mnogi analitičari rekli su da to znači da se Ukrajina bori s jednom rukom iza leđa. Ali u svibnju su mnogi saveznici ublažili ograničenja.

Barros je rekao da dugogodišnja pretpostavka da Ukrajina ne može pogoditi Rusiju znači da se očekivani utjecaj zrakoplova smatrao ograničenim.

"Ali sada vidim taj tračak nade jer smo tako blizu sastavljanja svih dijelova slagalice gdje sada možemo početi procjenjivati ​​zračnu moć jer smo u osnovi otpisali zračnu moć do zadnjeg dvije godine."

Peter Layton, suradnik na Griffith Asia Institute i bivši časnik Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva, rekao je da bi F-16 bili najučinkovitiji za uklanjanje ruske protuzračne obrane.

Mogućnost ciljanja protuzračne obrane stacionirane u Rusiji stoga je velika pomoć. Barros je rekao da će Ukrajina ovog ljeta vjerojatno imati premalo F-16 da bi napravila veliku promjenu. Ali s vremenom, rekao je, to bi moglo "prerasti u veliki učinak".

Dodao je da bi uklanjanje ograničenja SAD-a napravilo još veću razliku. Naime, SAD još uvijek ne dopušta Ukrajini da koristi dalekometno streljivo za napade duboko unutar ruskog teritorija, odakle neko od ruskih oružja najvećeg dometa može pucati na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik također je pozvao svoje saveznike da dodatno ublaže ograničenja upotrebe dalekometnog oružja za napade na vojne ciljeve u Rusiji, rekavši da Ukrajina još uvijek ne može zaustaviti svoje smrtonosne napade jedriličarskim bombama.

Ukrajina se opet može boriti

Ukrajina je prve mjesece ove godine provela rješavajući kritične nedostatke opreme i streljiva. Ali SAD je nastavio pomoć u travnju nakon što su je republikanci obustavili šest mjeseci, a zalihe su počele stizati vojnicima na prvoj crti. To bi trebalo dati poticaj prvim F-16 u Ukrajini, rekli su neki stručnjaci, iako nije jasno koliko će dugo potpora SAD-a trajati u usporedbi s time kada bi novi F-16 mogli stići.

Layton je rekao da su "na taktičkoj razini" F-16 koji stižu zajedno s obnovljenim arsenalima poticaj za Ukrajinu, ali je dodao da neki nedostaci Ukrajine možda ne bi bili toliko izraženi da su F-16 stigli ranije kako bi pomogli ukrajinskoj protuzračnoj obrani .

F-16 bi uskoro trebali stići

Ukrajina je tražila F-16 od početka ruske invazije punog opsega u veljači 2022., ali dopuštenje SAD-a za slanje zrakoplova američke proizvodnje stiglo je tek u svibnju 2023. Stručnjaci kažu da su ukrajinski saveznici trebali dati F-16 ranije ako su htjeli ove godine vidjeti kako ovi zrakoplovi ostvaruju utjecaj na bojnom polju, jer bi problemi s obukom pilota i njihovom integracijom u ukrajinsku vojsku vjerojatno do sada bili riješeni.

"Da je Zapad donirao F-16 godinu dana ranije, onda bi većina ovih problema do sada bila riješena", rekao je Michael Clarke, stručnjak za Rusiju i Ukrajinu i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost, za BI.

"No, kao i obično, ostavili smo to do zadnjeg mogućeg trenutka kada će se nešto promijeniti, a onda smo očekivali da Ukrajinci s njima naprave čuda, što se neće dogoditi", dodao je. Stručnjaci također kažu da Ukrajina treba više mlažnjaka od onoga što je obećano, budući da manji broj znači da mora biti posebno oprezna s onima koje dobiva.

Mark Cancian, umirovljeni pukovnik Marinskog korpusa i stručnjak za obrambenu strategiju u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je za BI da je "problem u tome što neće biti mnogo F-16." Rekao je da je nepravedno očekivati ​​da će Ukrajina postići goleme prodore bez znatno većeg broja zrakoplova.

Ukrajini trebaju stotine aviona

SAD ima takvu dominaciju u zraku jer zapošljava "stotine zrakoplova s ​​opsežnim sustavima podrške na zemlji", rekao je. Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija obećale su Ukrajini oko 85 mlažnjaka, ali nije jasno koliko ih treba stići u prvom valu ili kada će ih biti isporučeno više.

Kako bi bila stvarno učinkovita, Ukrajini treba najmanje 200 F-16 aviona, zajedno s potporom. Unatoč tome, stručnjaci su rekli da će F-16 napraviti razliku za Ukrajinu, a da sami po sebi neće potpuno promijeniti igru.

Mlažnjaci će pomoći u nadoknadi izgubljenih zrakoplova, odvratiti ruske zrakoplove i djelovati kao protuzračna obrana.Tim Robinson, stručnjak za vojno zrakoplovstvo u Kraljevskom zrakoplovnom društvu Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je za BI da će letjelica također "učiniti tamošnje ruske pilote malo opreznijima."