majci treba pomoći

Psihijatar o užasu u Zaprešiću: 'Sve upućuje na teški stres i veliku emocionalnu krizu'

14.05.2024 u 22:28

Bionic
Reading

U 2023. u Hrvatskoj su zabilježena 2 slučaja čedomorstva, a prema pravnom stajalištu to je privilegirano kazneno djelo s predviđenom kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. No slučajevi ubojstva ili pokušaja ubojstva beba u posljednje se vrijeme tretiraju kao teško ubojstvo ili pokušaj ubojstva, za što je predviđena rigoroznija kazna - od 10 do 40 godina zatvora

O tome je s pročelnikom Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordanom Zlopašom razgovarala novinarka HRT-a Jelena Šarić. Neonatolozi navode da se porod dogodio niti dva sata prije nego li je dijete ostavljeno u kanti za smeće, što daje naslutiti da je majka porod obavila u tajnosti.

“To je prilično izvjesno jer da je rodila u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi onda bi još uvijek bila tamo, da je to bilo pod nekakvim stručnim nadzorom. Isto tako sumnjam da obzirom na to da je dijete na ovaj način završilo i očito je bilo neželjeno od strane majke, da je to bilo bez stručne pomoći i kod kuće. Teško je nagađati koji su bili razlozi. međutim vrlo je vjerojatno da se trudnoća skrivala ili ako se nije skrivala onda je sasvim sigurno bila neželjena”, rekao je Zlopaša.

Objasnio je u kakvim se okolnostima događa da majka krije trudnoću i novorođenče.

“Mogu biti razni uzroci - neprihvaćenje okoline, strah žene, želja da je ostvarila brak sa osobom s kojom je ostala trudna, a to se nije desilo. Ponekad se može raditi i o psihičkim bolestima koje mogu stajati u pozadini i koje mogu progradirati tijekom trudnoće i na kraju, nažalost, rezultirati i ovakvim tragičnim situacijama”, objasnio je dr. Zlopaša.

Trudnoća utječe na mentalno stanje žene, a hormonski disbalans može dovesti do strahote. “Trudnoća je u svakom smislu drugo stanje. Mislim, je to vrlo dobar naziv za trudnoću jer ona mijenja cjelokupni organizam žene, znači i u somatskom i hemodinamskom smislu, pa tako sigurno i u emocionalnom i u psihičkom. I nekakve tegobe koje su možda u tom smislu postojale prije trudnoće, u trudnoći se mogu kod nekih žena pogoršati i mogu dovesti i do ovakvih situacija”, rekao je te dodao da postoje i situacije gdje majka negira trudnoću i nakon samog poroda.

Psiha igra veliku ulogu

“Čak i u trenutku kada bi žena rodila svoje dijete i dok još bilo na pupkovini i mi smo majici pokazali da je to njezino dijete, ona je dalje govorila da ona nije trudna i da to ne može biti njeno dijete. Tako da, ta moć psihe i utjecaja psihe sigurno ima vrlo veliku ulogu”, kazao je dr. Zlopaša.

Psihijatar dr. Ante Bagarić također je govorio o ovoj temi u Dnevniku HRT-a.

“Detalji čina mogu upućivati na to da je osoba koja je tako ostavila dijete na tako nepriličnom mjestu u jednoj velikoj emocionalnoj krizi. Uvijek postoji šansa i da je to netko napravio iz nekih psihopatskih razloga, ali vjerojatnije je da je to nekakva osoba koja je prolazila kroz tu trudnoću, kroz neke svoje krize i u momentu poroda se dogodila tako velika kriza da je ona napravila takvo djelo. Vjerojatno je da je ta osoba i sada u krizi. Policija traga i vrlo je važno da se stekne u medijima da je ta osoba u krizi i da i njoj također sada treba pomoći”, rekao je.

Kaže da je moguće da je osoba koja je ostavila novorođenče u kanti, umjesto ispred neke bolnice, crkve, ili zgrade, u velikoj krizi.

“Kada neka osoba ne bi htjela imati dijete dalje u svom životu, onda bi, i to se događa, te osobe dijete ostave u crkve i bolnice. Međutim, ovo priliči na nekog tko je u priličnoj krizi. Jedna od tisuću žena, što je visoka brojka, upada u potpuno psihotičnom stanje”, objasnio je Bagarić.

Kazao je kako žena u urednoj trudnoći može u nekom trenutku postati psihotična.

“Psihotično znači, da to još jednom prevedemo, gubitak testiranja realiteta. Često takve žene kažu nama da su odjednom počele gubiti osjećaj o protoku vremena - tko su one, gdje je njihov identitet, jesu li rodile, jesu li još trudne. Jedno kaotično stanje, jedno stanje enormnog straha i potpune izgubljenosti. I u takvim slučajevima, mogu i razumjeti, vide svoje dijete kao nekog neprijatelja, kao nešto što je strano, što treba uništiti. Visoki postotak osoba, kad se ovakve stvari događaju, je da to osobe naprave zbog psihopatologije, zbog teških mentalnih problema”, objasnio je.

Moguće je i da se radi o svjesnom, malicioznom činu, no navodi da je to rijetkost.

'Sve upućuje na nekakav teški stres'

“Može i to se dogoditi, da se, mi znamo da je naša kultura od Medeje, od Grčke, da se nekom osvećuje. Kroz sve kulture uvijek idu nekakvi partnerski odnosi, gdje i djeca igraju ulogu, ali mala je vjerojatnost. Ovo što dosad znamo iz ovog upućuje ipak na nekakav teški stres”, objasnio je.

Bagarić je mišljenja da je vjerojatno da okolina mogla primijetiti da je ta trudnica u krizi te da bi mogla nešto učiniti djetetu.

“Trudnoća je uvijek označena kao neko sretno stanje, blaženo stanje, sjajno stanje, a to i je trudnoća. Međutim, uvijek izbjegavamo govoriti da većina trudnica ima neke emocionalne probleme, a neke trudnice imaju jače. Biologija, kemija, ti svi procesi dovode do mentalnih poremećaja i neke trudnice već u trudnoći budu pomaknute iz svog procesa života, pomaknute na strepnju, uznemirenost, napetost, i to se sve do poroda pogoršava”, objasnio je te dodao kako je majka u krizi te da svi koji mogu pomognu kako bi se ona čim prije našla u institucijama koje bi joj pomogle.