TRČANJE PRED RUDO

Pupovac: HOS-ova ploča bit će maknuta iz Jasenovca

26.06.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, najavio je u emisiji Studio uživo televizije N1 da će HOS-ova spomen-ploča s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu biti uklonjena, ali tu tvrdnju nije potkrijepio nikakvim argumentom niti je precizirao kada će to biti učinjeno. 'Nije moje da kažem što će napraviti premijer Plenković, ali siguran sam da je to daleko od njegova uvjerenja i da ako je trebalo imati obzira da je sada došao moment da se taj obzir makne', kazao je Pupovac.

Podšku manjinskih zastupnika Vladi premijera Andreja Plenkovića problematizirao je jutros, također u nastupu na N1, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ustvrdivši da mu je nevjerojatno kako predstavnici nacionalnih manjina, koje su velikom broju stradali u Jasenovcu, daju potporu ovoj vlasti koja ne iskazuje poštovanje žrtvama. Pupovac uzvraća udarac. 

'Mnoge od njih nismo vidjeli u prvim redovima kada se trebalo suprotstaviti, nismo ih vidjeli ni u Jadovnom i predbacivati pripadnicima nacionalnih manjina što nastoje s Vladom stvoriti pretpostvake da se riješe bolna pitanja kao ploča u Jasenovcu te pravo na upotrebu ćirilice, to je kao da ja kažem da sam bio češće sam u borbi za Srbe ovih godina, nego što sam imao podršku u borbi, ali ja to neću reći jer znam koliko je to sve teško. Želimo stvoriti priliku za stabilnost', poručio je Pupovac u Studiju uživo.

U Otočcu se 2. srpnja kani postaviti ploča Juri Francetiću, a Pupovac i dalje podržava tu Vladu?

'Ljudi iz SDP-a su ozakonili, a nama je to došlo na naplatu i imamo zajedničku odgovornost. Ploča u Jasenovcu s ovakvim grbom i natpisom ne može tamo ostati, to je kao jedan na jedan. Ona mora biti maknuta i bit će maknuta', kazao je Pupovac.

Upitan ima li za to garancije od premijera Plenkovića ili od HNS-a, saborski zastupnik SDSS-a odgovorio je da 'ploča s takvim natpisom ne može biti nigdje'.

  • +9
Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Mogla je biti u jednoj kvislinškoj tvorevini, ali u demokratskoj Hrvatskoj ne i točka. A toleriranjem dizanja ploče Francetiću i proglašavanjem antifašistom u borbi protiv Talijana - nema šanse da bi takva inicijativa mogla imati razumijevanje koalicijske Vlade', rekao je Pupovac.

No što s najavljenom pločom Francetiću?

'Čeka se odluka Ustavnog suda'

'Može netko pokušati, ali mi kao dio vladauće većine. nećemo sasvim sigurno podržati. Nije moje da kažem što će napraviti Plenković, ali siguran sam da je to daleko od njegova uvjerenja i da ako je trebalo imati obzira da je sada došao moment da se taj obzir makne', odgovorio je Pupovac, dodajući da ploče treba maknuti.

'Postoji zakonska procedura u kojoj treba otkloniti, odluku Ustavnog suda se čeka', poručio je pritom Pupovac, a na pitanje tko je pitao Ustavni sud odgovorio je da je to učinio bivši ministar uprave Arsen Bauk.

  • +28
Skup 'Trg je naš' Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Kada je u pitanju promjena imena Trga maršala Tita, naveo je da je Josip Broz Tito 'jedan od najvećih državnika koje je 20. stoljeće imalo i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika jednog od najsnažnijih pokreta otpora na europskom tlu, poštovan od svih članica antifašističke koalicije i čiji je lik svugdje gdje se obilježavaju velike pobjede'.

Pupovcu su neprihvatljivi razlozi koje navode inicijatori preimenovanja Trga maršala Tita. 

'Podsjećam ljude u HDZ-u da je netko u vrijeme borbe za samostalnost to pokrenuo, veliko bi pitanje bilo kako bi se stvari razvijale, a danas kada je RH postala članica EU neki nastoje revidirati povijest i okretati naopačke povijesne činjenice, a to je opasno i tome ćemo se suprotstaviti. Ono što smo dosada čuli je nepihvatljivo', zaključio je Pupovac.