'susret na tromeđi'

Pupovac o Bulju: Sprječavati ono malo Srba koji žive u Sinju je kukavički

17.09.2024 u 14:47

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u utorak nedavno ponašanje sinjskog gradonačelnika Mire Bulja "protuzakonitim" i "kukavičkim", samo kako bi pridobio glasače Domovinskog pokreta, te poručio da SDSS neće trpjeti one koji nastavljaju antisrpsku kampanju

"Junačiti se nad onime tko je slabiji od tebe, sprječavati da ono malo Srba koji žive u Sinju mogu zajedno sa svojim sugrađanima dijeliti baštinu Srba u Hrvatskoj, je ne samo protuustavno i protuzakonito, nego je i kukavički", rekao je Pupuvac na konferenciji za medije.

Time je odgovorio gradonačelniku Sinja Miri Bulju koji je početkom rujna zabranio održavanje izložbe "Susret na tromeđi" te poručio da, dok je on gradonačelnik, Srpsko narodno vijeće (SNV) ne može imati događaje u galeriji kojom upravlja Grad Sinj.

"SNV je ustanovljeno u skladu s međunarodnim ugovorom koji je Hrvatska sklopila s UN-om tijekom mirne reintegracije, ono danas djeluje u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim zakonima", istaknuo je Pupovac.

Gradonačelnika Bulja proziva da stigmatiziranjem SNV-a želi održati sebe i stranku Most u političkom životu Hrvatske.

Pupovac se osvrnuo i na nedavne događaje u Imotskom, gdje je održan koncert Marka Perkovića Thompsona, ustvrdivši da su oni posljedica višegodišnje demonizacije i stigmatizacije SNV-a i političkih predstavnika hrvatskih Srba od strane onih koji nemaju drugih ideja i politika za ponuditi.

"Za nas u SDSS-u došao je moment da učinimo sve što možemo da to promijenimo. Nismo ljudi koji nisu spremni trpjeti, ali nećemo više trpjeti one koji će produžiti antisrpsku kampanju u Hrvatskoj. Odgovorit ćemo im na način koji neće biti proizvođenje sukoba, ali će biti u sladu s potrebom da možemo slobodno djelovati i ostvarivati svoje programe", napomenuo je saborski zastupnik.

  • +8
Pressica SDSS-a Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Zastupnica Dragana Jeckov najavila je uoči početka nove sjednice Hrvatskog sabora teme kojima će se stranka baviti, a među njima su strože kažnjavanje govora mržnje i zločina iz mržnje te razvoj kulturne autonomije i manjinskog obrazovanja.

"Nastojat ćemo riješiti dugogodišnji problem koji se odnosi na nemogućnost registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu onako kako to imaju druge nacionalne manjine", kazala je Jeckov, dodavši da će pružiti podršku i neformalnim modelima manjinskog obrazovanja izvan škola.

Nakon nedavnog pokušaja devastacije okoliša na izvoru rijeke Une zbog gradnje male hidroelektrane, zastupnica Anja Šimpraga najavila je da će SDSS više pozornosti posvetiti zelenim politikama i zaštiti okoliša.

"Zalažemo se za ravnomjerno i pravedno podnošenje tereta zbrinjavanja otpada, odnosno prestanak prakse prebacivanja nepoželjnih i kontroverznih postrojenja u rijetke preostale krajeve gdje su Srbi većinski narod", poručila je Šimpraga.