pohod na centar EU-a

Razjareni farmeri kojih se klone i sindikati stižu u Bruxelles: 'Militantni su'

28.05.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Kada 4. lipnja poljoprivrednici nahrupe na Bruxelles, nemojte se dati zavarati, piše Politico. Iako su farmeri proteklih mjeseci na prosvjedima u centru EU palili sijeno, bacali stajski gnoj i tukli se s policijom, čak i oni prosvjednike koji sljedeći tjedan dolaze u Bruxelles smatraju suviše militantnima i ne žele da ih se s njima povezuje

Najnovije skupine nezadovoljnih poljoprivrednika dolaze iz zemalja poput Nizozemske, Belgije, Njemačke i Poljske, i radi se o radikalnim grupama, koje su ojačale posljednjih pet godina i koje tvrde da brane poljoprivrednike od političkog establišmenta za koji kažu da je odlučan da ih uništi.

Ohrabreni izbornim uspjehom poljoprivredne stranke u Nizozemskoj koja će se pridružiti desničarskoj koaliciji koju formira populist Geert Wilders, te skupine pozivaju birače da podrže kandidate na europskim izborima koji će preokrenuti Europski zeleni plan. Također se slučajno dogodilo da su političari koje žele vidjeti da vode EU na krajnjoj desnoj strani spektra.

Pa tko su zapravo ljutiti farmeri koji dolaze u Bruxelles prodrmati stvari? Analizu donosi Politico.

Zadnja linija obrane

Najistaknutiju od tih skupina, Farmers Defence Force, osnovao je u Nizozemskoj u svibnju 2019. farmer Mark van den Oever kako bi se borio protiv okupacije farme svinja od strane aktivista za životinje.

FDF je postao poznat kao jedna od dvije skupine poljoprivrednika koje su pokrenule masovne prosvjede protiv vladine politike za suzbijanje onečišćenja uzrokovanog intenzivnim uzgojem stoke. Novoformirana desničarska koalicija koju vodi Wilders, u kojoj sjedi Pokret farmera i građana (BBB), obećala je poništiti zatvaranje farmi i odluke o smanjenju broja stoke.

Van den Oever poznat je po svojoj huškačkoj retorici. Usporedio je situaciju u kojoj su se nalazili nizozemski farmeri sa situacijom u kojoj su se nalazili Židovi tijekom Drugog svjetskog rata i nazvao je djecu državne ministrice za 'prirodu i dušik' 'pi****ama" nakon što su ih aktivisti FDF-a zastrašivali ispred njihove kuće.

Prije četiri godine nizozemske protuterorističke vlasti uključile su FDF u svoje godišnje izvješće, opisujući ga kao aktivističku skupinu koja potiče polarizaciju. Istraga De Groene Amsterdammera iz 2021. otkrila je preklapanje između članova FDF-a na društvenim mrežama i teoretičarima zavjera koji šire informacije fake news o cjepivima i lažnim pedofilskim mrežama.

Na prošlogodišnjim nacionalnim izborima, glasnogovornica grupe, Sieta van Keimpema, kandidirala se na listi stranke krajnje desnice Belang van Nederland. Stranka nije osvojila nijedan mandat.

'Svi nas nazivaju krajnjom desnicom, ali pravi ekstremisti su u politici. Imaju krvi na rukama', rekla je van Keimpema za Politico, dodajući da samo desničarski političari aktivno surađuju s njezinom skupinom, dok je drugi ignoriraju. 'To je njihov izbor, ne moj. Ne mogu ih prisiliti.'

FDF je prošle godine osnovao ogranak u Belgiji, točnije u Flandriji, koji tvrdi da ima podršku od oko 4500 ljudi. Belgijski FDF igrao je aktivnu ulogu u prosvjedima u Bruxellesu i drugdje diljem zemlje.

  • +10
Prosvjed poljoprivrednika u Bruxellesu Izvor: Profimedia / Autor: Ata Ufuk Seker / AFP / Profimedia

Svi ujedinjeni

Njemački Landwirtschaft verbindet Deutschland — poznat kao LSV, ili Poljoprivreda ujedinjuje Njemačku — osnovan je 2021. iz prosvjednog pokreta pokrenutog samo nekoliko mjeseci nakon FDF-a. Grupa se inspirirala svojim nizozemskim kolegama, blokirajući ceste traktorima (uključujući ranije ove godine u Berlinu) i upućujući prikrivene prijetnje progresivnim političarima.

LSV nije toliko prisutna online kao FDF-, no njezini se čelnici suočavaju s optužbama da su možda prebliski glavnoj krajnje desnoj stranci u zemlji, AfD-u. Prošle godine, glavni glasnogovornik LSV-a Anthony Robert Lee pozvan je da govori na skupu AfD-a; odustao je nakon vala kritika.

U telefonskom razgovoru za Politico, Lee je rekao da njegova skupina ne surađuje aktivno s AfD-om, ali nije isključio mogućnost da se to dogodi u budućnosti. (Lee se kandidira na europskim izborima kao kandidat druge desničarske stranke, Slobodni glasači, koja je dio regionalne vlade u Bavarskoj.)

'Mnoge stvari koje AfD govori su istinite i ja to podržavam, ali istina je i da AfD nikada nije bio na vlasti, tako da nisu mogli dokazati koliko su dobri ili koliko su loši. Ali potpuno sam otvoren za to', rekao je taj bivši padobranac i sin britanskog vojnika.

Za njega skupine poput AfD-a jednostavno ispunjavaju vakuum koji su ostavile tradicionalne političke stranke koje nisu uspjele odgovoriti na potrebe ljudi. 'Ljudi koji su voljni glasati za AfD, nisu nacionalisti, desničari ili bilo što. Većini njih je vjerojatno dosta cijelog političkog sustava', rekao je.

Lee je u prošlosti, između ostalog, izjavio da se zemlja u Europi uzima poljoprivrednicima za izgradnju kuća za izbjeglice. '

'Nisam to tako rekao. Rekao sam da postoji mnogo razloga', kazao je. Ipak, dodao je, smještaj izbjeglica postaje problem u njegovom rodnom gradu Rintelnu u Donjoj Saskoj. 'Ovo je mali grad od samo 27.000 ljudi, a jedna škola je potpuno zatvorena za smještaj izbjeglica. A nemamo više kvadrata... da sagradimo nešto novo, tako da očito poljoprivrednici imaju zemlju za te svrhe – i na to sam mislio.'

  • +12
Prosvjedi poljoprivrednika ispred EU parlamenta Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP / Profimedia

Slobodni mislioci

Institut za poljoprivrednu ekonomiju ili IGR, koji je osnovao poljski magnat Szczepan Wójcik i vodi ga Monika Przeworska, najmanja je od tri skupine koje koordiniraju nadolazeće prosvjede.

Također je jedini koji nije prosvjedni pokret per se, već samozvani think tank koji radi na poljoprivrednoj politici.

Wójcik se proslavio financiranjem kampanje protiv pokušaja bivše poljske vlade 2020. da zabrani uzgoj krzna. Među njegovim saveznicima bio je svećenik koji je postao medijski mogul Tadeusz Rydzyk.

Tijekom ovogodišnjih prosvjeda poljoprivrednika, IGR je koordinirao nekoliko akcija diljem zemlje, a Wójcik je prisustvovao zatvorenom sastanku premijera Donalda Tuska i drugih čelnika poljoprivrednika.

Kao i druge skupine uključene u prosvjede u Bruxellesu, IGR poriče pripadnost krajnjoj desnici, ali njegovi kanali na društvenim mrežama i news portal daju puno prostora političarima iz Stranke konfederacije, koja zagovara neku vrstu liberalizma slobodnog tržišta prožetog anti-EU i proruskim sentimentom.

Ni Wójcik ni Przeworska ne kriju svoju fascinaciju ekstremno desnim strankama u drugim europskim državama. Ubrzo nakon što je Wilders objavio da sastavlja nizozemsku vladu, Wójcik je objavio fotografije na kojima je snimljen s nizozemskim političarem.

Teško je reći koliku je ulogu IGR odigrao u popularizaciji krajnje desnice među poljskim poljoprivrednicima - ali pomak je primjetan. Godine 2019. samo je 3,4 posto poljskih poljoprivrednika glasalo za novoformiranu Konfederaciju. Na ovogodišnjim regionalnim izborima njih 9,3 posto.

Tko je još dio prosvjeda?

Druge skupine uključene u prosvjede uključuju Coordination Rurale, drugi francuski sindikat poljoprivrednika, koji ima povijest koketiranja sa strankom Nacionalno okupljanje (iz koje dolazi Marine Le Pen), posebno na lokalnoj razini, te španjolsku Plataformu 6F, pokret poljoprivrednika u savezu s krajnje desničarskim Voxom.

Ali usprkos svim pričama o paneuropskoj revoluciji i uglađenim videima koji promiču prosvjede, 4. lipnja u glavnom gradu EU-a možda neće biti ništa drugačiji od bilo kojeg drugog dana.

Van Keimpema iz FDF-a rekla je da su glavni poljoprivredni sindikati savjetovali svojim članovima da se drže podalje. Zbog takve reakcije očekuje dolazak tisuću ljudi, 'možda 3000 ako bude sreće'. To je manje od stotina tisuća koje je njezina grupa prije mjesec dana predviđala da će se pojaviti.

Čak i ako se prosvjed bude neuspješan, skupine koje stoje iza njega vjerojatno neće nestati, osobito ako krajnja desnica dobro prođe na izborima za EU.