turističke gužve

Rim želi naplaćivati prilazak Fontani di Trevi

07.09.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Gradske vlasti u Rimu razmatraju uvođenje naknade od dva eura po osobi za prilazak Fontani di Trevi, što bi se odnosilo na one koji se spuste na devet kamenih stepenica do ruba fontane. Prijedlog je došao od Alessandra Onorata, gradskog dužnosnika za turizam, nakon što je Venecija uvela sličnu mjeru naplate ulaska u grad.

Prije nego što odluka stupi na snagu, mora je odobriti Gradsko vijeće, no gradonačelnik Roberto Gualtieri već je izrazio podršku. Onorato je istaknuo da je iznos od dva eura simboličan, jer je otprilike jednak novčiću koji posjetitelji tradicionalno bacaju u fontanu kako bi zaželjeli želju. Legenda kaže da bacanje novčića jamči povratak u Rim.

Rim, poput mnogih svjetskih gradova, suočava se s izazovom upravljanja velikim brojem turista, koji iako pridonose ekonomiji, stvaraju gužve i narušavaju svakodnevni život lokalnih stanovnika. Fontana di Trevi, jedna od najpoznatijih rimskih znamenitosti, često je zakrčena masom ljudi, čineći pristup i pogled na fontanu gotovo nemogućim. Ova impozantna barokna fontana iz 18. stoljeća visoka je 26,3 metra i široka 49,15 metara, a izgrađena je na kraju drevnog akvadukta koji je snabdijevao Rim vodom.

Onorato je naglasio kako je važno očuvati turističko iskustvo, ali i omogućiti građanima normalan život u povijesnom centru Rima. Naknada ne bi bila obvezna za prolaznike na trgu, već samo za one koji žele prići bliže fontani. Stanovnici Rima, s druge strane, bili bi izuzeti od plaćanja.

Dodatno, Onorato je napomenuo da bi ova mjera mogla smanjiti učestale prekršaje, poput jedenja na stepenicama, hranjenja golubova ili pokušaja ulaska u fontanu, što je već poznat prekršaj inspiriran scenom iz Fellinijevog filma „La Dolce Vita“.