jačanje vatrene moći

Rusi bi ubojiti tenk T-14 opremili nuklearnim taktičkim streljivom

19.04.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Ruski najubojitiji tenk T-14 Armata mogao bi uskoro, pored novog topa 2A83 kalibra 152 milimetara, biti naoružan i nuklearnim taktičkim tenkovskim streljivom

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, tvrtka UralVagonZavod (UVZ) koji proizvodi 'Armate' ozbiljno razmišlja o poboljšanjima u obliku dodatne vatrene moći oklopnog vozila te se kao jedno od rješenja pojavljuje ugradnja topa s nuklearnim taktičkim streljivom, piše specijalizirani magazin The Diplomat.

Prema nekim informacijama, UVZ namjerava prilagoditi sadašnji top 2A82-1M kalibra 152 milimetara u cijev sposobnu ispaljivati taktičko nuklearno streljivo, iako uporaba takvog naoružanja nije dio službene ruske vojne doktrine. No, mogućnost uvođenja takvog streljiva nije nemoguća, posebice zbog trenutne pogoršane situacije na relaciji Moskva-Washington, ali i činjenice kako je Rusija u posljednje vrijeme napravila značajne iskorake u pogledu nuklearne fisije i fuzije te taktičke nuklearne tehnologije.

Inače, ruska je vojska koristila i streljivo od osiromašenog urana u tenkovima i to kao glavnu topovsko streljivo od kasnih 1970-tih godina, većinom putem topova kalibra 115 milimetara u sklopu tenka T-62 te topova kalibra 125 milimetara u tenkovima T-62, T-72, T-80 i T-90, te joj takvo naoružanje nije strano.

Novi ubojti tenk T-14 'Armata', pak, za razliku od većine suvremenih borbenih tenkova, poprilično odskače u pogledu ukupne vatrene moći koja je za njih karakteristična.

Novi ruski tenk trebao bi uskoro pojačati svoju vatrenu moć Izvor: Društvene mreže / Autor: arronlee33

Primjerice, njegov top 2A82-1M u kal.125 mm učinkovito može upotrijebiti navođenu protutenkovsku raketu na daljinama i do sedam kilometara, pojedini izvori navode podatak kako je novo protutenkovski streljivo, točnije raketa 'Sprinter' koja se ispaljuje iz cijevi topa, učinkovito na daljinama većim od osam kilometara.

Pored kinetičkog podkalibarnog projektila brzine 2000 metara u sekundi koji bi trebao imati efektivni domet i probojnost kao navođena protutenkovska raketa, uvođenjem novih streljiva posebno rađenih za 'Armatu' drastično bi se povećala vatrena moć tenka.    

Stoga ne čudi što je rusko ministarstvo obrane nakon prvih 100 naručenih primjeraka 'Armate' najavilo kako će do 2025. godine u redove oklopnih snaga uvesti čak 2300 komada tenka od kojeg strepi Zapad.