UTRKA U NAORUŽANJU

Rusi po uzoru na Amerikance razvijaju elektromagnetski top, a testiraju i dronove-kamikaze

31.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Po uzoru na američki elektromagnetski top koji ispaljuje brže i dalekometnije projektile nego ijedan top u prošlosti, ruska vojska razvija sličan top koji smrtonosne projektile ispaljuje supersoničnom brzinom od čak 8.000 kilometara na sat dok se, prema nekim ruskim izvorima, istovremeno razvijaju i dronovi-kamikaze

Kako je izjavio zamjenik predsjednika Obrambenog vijeća Ruske FederacijeFranc Klincevič, ruska vojska u suradnji s nekoliko tvrtki razvija elektromagnetski top, no on ističe kako je mala vjerojatnost da takvo oružje u dogledno vrijeme u potpunosti iz naoružanja izbaci tradicionalno topničko oružje.

Prema njegovim riječima, od prvog testiranja naoružanja do njegove masovne produkcije dug je put, a glavni problem ovog tipa topa, koji je po prvi puta javno prikazala američka ratna mornarica prije četiri godine, njegova je izuzetno visoka cijena.


Prema pisanju The Wall Street Journala, američka vojska svoju verziju topa namjerava koristiti kako bi osigurala sigurnost baltičkih zemalja, a koristio bi se i kao zaštita od mogućih kineskih provokacija i napada. Međutim, kako navodi list, Pentagon je zabrinut da bi instaliranje takvih topova na položaje moglo biti shvaćeno kao narušavanje ravnoteže snaga te kako bi Moskva i Peking zbog toga mogli izazvati dodatne geopolitičke sukobe.

'To što SAD namjerava iskoristiti elektromagnetski top na bojišnici protiv Rusije i Kine govori o tome kako nas SAD pokušava uvući u utrku u naoružanju', mišljenja je Klincevič.

Inače, prema nekim napisima američkih medija, Rusija je upravo počela razvijati sustav bespilotnih letjelica samoubojica što je potvrdio i neimenovani izvor iz ruske vojne industrije.
 
Prema tom izvoru, za razliku od većih dronova koji ispaljuju rakete na svoje mete, dron-kamikaza bi se trebao zabijati u metu i potom detonirati eksploziv, a prednost takvog modela je u nižoj cijeni te u težem identificiranju.

Ovakve bespilotne kamikaze koristile bi se za uništavanje protuzračne obrane i osiguravanje zračne taktičke podrške postrojbama na kopnu. Konkretnije, dronovi bi se koristili za uništavanje ciljeva poput radara protuzračne obrane, a mogu otkrivati i locirati ciljeve te njegove koordinate računalnim putem slati zrakoplovstvu ili topništvu.

Slično se oružje razvija ili već upotrebljava u Izraelu, a po prvi put u povijesti slični dronovi-kamikaze korišteni su tijekom sukoba u Gorskom Karabahu. Nedavno je armenska vojska u sukobu s Azerbajdžanom koristila izraelski dron tipa harop koji, za razliku od obrambenih poput hermesa i predatora, ne ispaljuju rakete već sam pada na svoj cilj i eksplodira.