analiza Bain & Co

Rusi proizvode granate tri puta brže od NATO-a, cijene su im neusporedive

29.05.2024 u 17:52

Bionic
Reading

Rusija proizvodi topničke granate brže i po nižoj cijeni od ukrajinskih saveznika u NATO-u, pokazalo je izvješće američkih konzultanata

Prema analizi konzultantske tvrtke Bain & Company, izvijestio je Sky News, očekuje se da će ruska industrija naoružanja ove godine proizvesti 4,5 milijuna topničkih granata.

Za usporedbu, očekuje se da će ih SAD, Velika Britanija i drugi europski saveznici ove godine proizvesti 1,3 milijuna.

Dok proizvodnja granata od 155 milimetara, koje zapadne zemlje obično rade za Ukrajinu, košta oko 4000 dolara, granate od 152 milimetra, koje koristi Rusija, koštaju oko 1000 dolara.

Bain & Co. navodno je koristio podatke otvorenog izvora u izradi analize, a Business Insider nije ih mogao neovisno provjeriti.

Ukrajinska vojska već mjesecima naglašava nedostatak topničkih granata dok se trudi spriječiti Rusiju da probije njezine obrambene linije na istoku zemlje.

Zapadni saveznici Ukrajine bore se za to da održe korak s potražnjom za granatama, no Rusija je postavila svoje gospodarstvo na ratnu osnovu, pojačavši proizvodnju granata i druge vojne opreme.

Granate Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Očekuje se da će nedavno izglasavanje pomoći, vrijedne 61 milijarde dolara, u američkom Kongresu doprinijeti obrani Ukrajine, ali izvješća govore da Rusi još uvijek barataju s više oružja.

Stacie Pettyjohn, vojna analitičarka u Centru za američku sigurnost, nedavno je za Business Insider rekla da je sukob u Ukrajini razotkrio ozbiljne probleme u kapacitetu SAD-a za proizvodnju oružja, streljiva i granata.

Analitičari vjeruju da se Rusija pripremila na iscrpljujući rat, ali s nadom da će zapadna podrška Kijevu početi jenjavati.

sve osim nogometa

Učitavanje...