propaganda ili?

Zapadni špijuni suglasni: Ukrajina će izgubiti velike dijelove teritorija

28.05.2024 u 15:05

Bionic
Reading

Zapadne obavještajne službe predviđaju da će se Ukrajina do kraja godine suočiti s velikim teritorijalnim gubicima

Obavještajna je procjena da Kijev neće moći 'preuzeti inicijativu' ove godine. Do kraja 2024. Ukrajina će vjerojatno pretrpjeti 'znatno veće teritorijalne gubitke' nego što je to bilo u siječnju.

Rusi koriste artiljeriju mnogo intenzivnije nego Ukrajinci, a prije svega Moskva ima veće kapacitete da nadoknadi svoje gubitke u ljudstvu i opremi. Ukrajinci teško pronalaze dovoljno novih vojnika za zamijenu poginulih ili ranjenih, te za stvaranje dodatnih rezervnih postrojbi, pišu njemački mediji.

Nova pravila o regrutaciji, koja su nedavno uvedena, neće imati trenutni učinak. Do promjene će doći tek krajem ljeta jer novim regrutima treba vremena za obuku prije nego što postanu spremni za borbu.

Očekuje se da će Ukrajina izgubiti dio teritorija zbog svoje trenutne obrambene strategije. Ukrajinske snage se uglavnom fokusiraju na zadržavanje i obranu trenutnih pozicija, umjesto da preuzimaju ofenzivne akcije. Zbog te obrambene orijentacije, borbe traju dulje jer Ukrajina nije u mogućnosti brzo poraziti protivnika.

KIjev privremeno prepušta neke dijelove teritorija kako bi dobio na vremenu za pripremu protuofenzive i mobilizaciju. Međutim, ruski zračni napadi na ukrajinske obrambene industrijske objekte sve to otežavaju.

Roderich Kiesewetter, član Kršćansko-demokratska unije Njemačke (CDU) i zamjenik predsjednika Parlamentarnog odbora za nadzor obavještajnih službi, potvrdio je da Ukrajina ima velikih problema s nabavkom municije i novačenjem novih vojnika.

Međutim, on također smatra da se namjerno šire pesimistički izvještaji o situaciji u Ukrajini kako bi se stvorio dojam da je situacija beznadna i da vojna podrška Ukrajini više nema smisla.

Kiesewetter je uvjeren da Ukrajina može pobjediti, ali da svako kašnjenje u pružanju podrške iz Njemačke i drugih zemalja otežava i poskupljuje taj proces.

  • +11
Rat u Ukrajin Izvor: Profimedia / Autor: Ruslan Kaniuka/UKRINFORM / Sipa Press / Profimedia

Ralf Stegner, član vladajuće Socijaldemokratske stranke (SPD) i član odbora za nadzor obavještajnih službi, smatra da je procjena obavještajaca točna. Stegner kaže kako prošlogodišnja neuspjela ukrajinska ofenziva pokazuje da se može spriječiti poraz Kijeva, ali se ne može očekivati pobjeda u ratu.

Njegov stav je da zahtjevi Ukrajinaca za bržom i većom isporukom oružja nisu realni i da stalno povećavanje količine oružja nije učinkovito jer ne donosi željene rezultate.

Stegner vjeruje da se narativ o beznadnosti ukrajinskog otpora može prevladati samo sveobuhvatnim pristupom. To uključuje dopuštanje Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ruske proizvodne lokacije, skladišta i pretovarne točke unutar Rusije. Također, smatra da bi trebale nestati crvene linije ograničenja u korištenju oružja, a proizvodnja oružja bi trebala biti ubrzana.