prava stvar

Ruši sve: Nova Raytheonova raketa idealna za jačanje američke protuzračne obrane

03.08.2024 u 22:21

Bionic
Reading

Američka vojska zainteresirana je za sve popularniju i u borbi dokazanu raketu SM-6 kao mogući novi dodatak svojem arsenalu protuzračne i raketne obrane. SM-6, koji proizvodi Raytheon, već se koristi za gađanje ciljeva na kopnu i moru, a prema najavama bi mogla poslužiti jačanju američke obrane. Donosimo zašto bi SM-6 mogla biti blagodat za protuzračnu svestranost, za kojom žudi Pentagon

Mogućnost da američka vojska integrira SM-6 kao protuzračno oružje najavio je general-pukovnik Sean Gainey, načelnik Zapovjedništva za svemirsku i raketnu obranu kopnene vojske (SDMC), sudjelujući u razgovoru o obrambenim pitanjima u organizaciji Instituta Hudson. 'Imate vojsku koja gleda na mornaričke presretače poput SM-6', kazao je Gainey, odgovarajući na pitanje o suradnji i koordinaciji između vojnih službi u radu na zračnoj i proturaketnoj obrani.

Program projektila SM-6, kojim zasad upravlja američka ratna mornarica, izvorno je razvijen kao presretač zemlja-zrak i pokazao je sposobnost protiv raznih zračnih prijetnji, uključujući balističke projektile, pa čak i nove hipersonične prijetnje u završnim fazama njihova leta. SM-6 se također može koristiti u balističkom načinu rada protiv ciljeva na moru i kopnu, a inačica Block IB, koja se još razvija, obećava znatno proširene performanse.

Proizvođač navodi da je riječ o raketi duljine 6,55 metara i promjera 34,3 centimetra s dometom od 370 kilometara. Navođenje rakete je inercijalno putem sustava koji neprekidnim praćenjem promjena brzine projektila proračunava podatke o prevaljenom putu, a što mu omogućuje i određivanje njegova trenutačnog položaja. SM-6 kao pogon koristi dvostruki potisni raketni motor Mk 72 s pojačivačem čvrstog goriva, a leti brzinom od kilometra u sekundi.

Američka ratna mornarica otprije je postavila SM-6 kao oružje zemlja-zrak i udarno oružje što se lansira s broda, a sada ima i inačicu AIM-174, koju mogu ispaljivati njeni palubni lovci F/A-18E/F Super Hornet. Projektil je ključni dio sustava Aegis Ballistic Missile Defense (BMD), kojim upravlja Pentagonova Agencija za obranu od projektila (MDA), ali još uvijek nije integriran u kopneni podsustav Aegis Ashore.

Sinergija Raytheonovih sustava

Američka raketa SM-6 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije - Ministarstvo obrane SAD-a

Mornarica također ima kontejnerski ekspedicijski lanser Mk 70, a koji, pored krstarećih raketa Tomahawk, može ispaljivati SM-6. Lanser Mk 70 je, inače, testiran na brodovima s posadom i bez nje, kao i u konfiguraciji prikolice na kopnu. Valja reći i to da je mornarica ranije pokazivala vizionarski interes za korištenje Mk 70 u zemaljskoj zračnoj obrani i obrani od projektila, kao i za udare dugog dometa.

Kako navodi dobro informirani portal The War Zone, kopnena vojska integrira SM-6 u svoj raketni sustav Typhon, a on koristi dizajn lansera sličan Mk 70. Međutim američko ministarstvo obrane do danas nije službeno opovrgnulo raniji plan da SM-6 unutar Typhona isključivo koristi za napade zemlja-zemlja. Pritom je važno ukazati na to da kopnena vojska već postavlja nove Raytheonove radare i mrežne mogućnosti idealne za podršku uvođenju SM-6 kao novog alata za obaranje zračnih prijetnji.

Obrambeni div Raytheon otkrio je da je tijekom lipnja uspješno lansirao SM-6 koristeći svoj novi senzor za zračnu i raketnu obranu donjeg sloja (LTAMDS) u sinergiji s integriranim sustavom borbenog zapovijedanja za zračnu i raketnu obranu (IBCS). U tvrtki su, nakon testiranja na Tihom oceanu, naveli da je eksperiment, koristeći kombinaciju hardvera i simulacije fizičkih sustava, pokazao učinkovito otkrivanje i identifikaciju nadolazeće prijetnje, prijenos podataka o meti i praćenju, kao i naredbu za lansiranje te uspješan vodič za presretanje projektila.

Adekvatna zamjena za neadekvatnu obranu

Istaknuli su i da testiranje dokazuje izvedivost SM-6 kao pojačanja efektora unutar arhitekture integrirane protuzračne i raketne obrane (IAMD).

Mornarica je već demonstrirala sposobnost SM-6 da se poveže s vlastitim rastućim umreženim borbenim sustavima koji omogućuju tom projektilu da se uhvati u koštac s prijetnjama na udaljenostima daleko većim od onih koje njegovi senzori lansirne platforme mogu 'vidjeti' koristeći podatke o ciljanju izvan broda. Stručnjaci ističu da spomenuti IBCS daje vojsci sredstvo da u potpunosti iskoristi mogućnosti SM-6 u tom pogledu. General-pukovnik Gainey u tom je smislu spomenuo umrežavanje lovaca opremljenih radarima s aktivnim elektronički skeniranim nizom (AESA) s LTDAMS radarom unutar sustava IBCS.

Prema navodima analitičara, IBCS i druge mogućnosti umrežavanja također znače da bi vojska mogla raspodijeliti Typhon ili druge lansere napunjene SM-6 na distribuiran način u ulozi zračne i proturaketne obrane. To bi zauzvrat pružilo dodatnu fleksibilnost i zakompliciralo neprijateljske napore da ciljaju ta sredstva. Kopnenoj vojsci SM-6 bi također mogao proširiti kapacitete općenite zračne i raketne obrane, osobito stoga što je topnička grana protuzračne obrane odveć velika da zadovolji sve povećane operativne zahtjeve.