vaz-2101 lada

Rusi Ukrajince napadaju autima poznatim i u Hrvatskoj, pogledajte video

28.10.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Rusko pješaštvo pokušalo je napasti ukrajinske položaje u automobilima VAZ Žiguli, objavila je 2. mehanizirana bojna 'K-2' 54. mehanizirane brigade ukrajinske vojske. Žiguli je u Hrvatskoj poznatiji pod izvoznim imenom - Lada

Ukrajinci kažu da su se Rusi, nakon mjeseci svakodnevnih bezuspješnih napada oklopnim transporterima MT-LB i borbenim vozilima pješaštva BMP, odučili na jeftiniju varijantu, odnosno da napadaju u recikliranim automobilima iz sovjetske autoindustrije AutoVAZ. Vozilo koje koriste je VAZ-2101 Žiguli, prva limuzina koju je ta tvrtka proizvodila po talijanskoj licenci od 1970. do 1988., a riječ je o modificiranoj verziji Fiata 124, koji je bio prilagođen lošim uvjetima na cestama Sovjetskog saveza.

Auto je u našim krajevima i u zapadnoj Europi bio prodavan pod imenom Lada, a već 1974., kada je započela prodaja na Zapadu, iz tvornice je izašlo više od milijun i pol primjeraka. Iako je kod nas, zbog čvrste građe, bio poznat kao 'tenk na kotačima', karoserija mu je izrađena od debljeg i težeg čelika, malo je vjerojatno da su njegovi tvorci razmišljali da će se jednog dana koristiti kao transporter na prvoj liniji bojišta.

No, u videu koji je objavila 2. mehanizirana bojna 'K-2' 54. mehanizirane brigade ukrajinske vojske, snimljena su čak dva takva vozila, prilagođena ratnim uvjetima. Tako su im skinuta vrata, a krovovi odrezani i zamijenjeni zavarenom rešetkom koja služi za zaštitu od napada dronovima, a preko nje je prevučena maskirna mreža, piše ukrajinski portal Militarnyi.

  • +3
Lada 2101 Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

U objavljenoj snimci vide se dvije ruske Lade, koje se odvojeno kreću po bojištu pod teškom paljbom, a iz njih ruski vojnici pucaju na FPV dron koji ih proganja. Na kraju su obje Lade uništene, jedna je naletjela na minu, a drugu je pogodio projektil iz raketnog bacača. Video možete pogledati u nastavku, a iako su eksplicitni dijelovi zamućeni, upozoravamo da neki prizori mogu biti uznemirujući.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 54. brigada ukrajinske vojske