zvecka se, zvecka

Rusija proširila vježbe s nuklearnim oružjem na gotovo cijelu granicu s Europom

12.06.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu objavila da su vojnici i mornari iz sjevernog lenjingradskog vojnog područja koje graniči s članicama NATO-a Norveškom, Finskom, Poljskom, Latvijom i Litvom sudjelovali u vojnim vježbama s taktičkim nuklearnim oružjem

To predstavlja proširenje područja na kojima se izvode vježbe na gotovo cijelu rusko-europsku granicu koja se prostire od Arktičkog oceana do Crnog mora.

Predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca naredio izvođenje vježbi u južnom vojnom području uz Ukrajinu nakon što su zapadni dužnosnici signalizirali da će dopustiti Kijevu da koristi donirano naoružanje za napade na ciljeve duboko u ruskom teritoriju.

Putin je u petak rekao da Rusija ne treba koristiti nuklearno oružje da bi pobijedila u Ukrajini, dosad najjasniji signal Kremlja da sukob u Ukrajini neće eskalirati u nuklearni rat.

No, također nije isključio promjene ruske nuklearne doktrine koja određuje pod kojim se uvjetima može upotrijebiti atomsko naoružanje.

SAD je objavio da zasad ne vidi promjene u ruskom strateškom rasporedu, iako obavještajni dužnosnici uzimaju ruske izjave vrlo ozbiljno.

Rusija i SAD su uvjerljivo najjače svjetske nuklearne sile koje drže 80 posto ukupnog nuklearnog arsenala, pokazuju podaci Federacije američkih znanstvenika.