APSURD S PREDUMIŠLJAJEM

Rusija želi suditi mrtvom čovjeku?!

30.01.2013 u 20:18

Bionic
Reading

Tverski sud u Moskvi u ponedjeljak je ispisao novu stranicu ruske povijesti montiranih procesa nastavivši suđenje čovjeku koji se iz opravdanih razloga nije mogao pojaviti pred sucem. Dotični optuženik, dakle, više od tri godine ujedno je i pokojnik

Riječ je o Sergeju Magnitskom, pravniku investicijskog fonda Hermitage Capital koji je u nerazjašnjenim okolnostima umro u moskovskom zatvoru. Tamo je završio bez suđenja nakon što je, uslijed pokušaja kriminalnih skupina da preotmu kompaniju za koju je radio, pokušao alarmirati javnost objavljujući dokumente koji ukazuju na kriminal unutar struktura ruske države i povezuju neke državne činovnike s predstavnicima mafijaških organizacija.

Novi proces nema, međutim, veze s načinom na koji je Magnitski završio u zatvoru (bez suđenja, na skoro godinu dana), niti kako je u tom zatvoru umro sa 37 godina, sedam dana prije nego što je trebao biti pušten. Tverski sud zanimaju optužbe za njegovo sudjelovanje u utaji skoro 13 milijuna eura poreza. I sam aktualni ruski vrh inzistira na tome da je fond Hermitage Capital bio upleten u financijske malverzacije te traži njegovog direktora Billa Browdera koji je još 2007. pobjegao iz Rusije.

Suočen s problemom pokojnosti optuženog Magnitskog, Tverski sud je, kako piše Nezavisimaja Gazeta, dodijelio odvjetnike njegovoj obitelji, kojoj naravno ne pada na pamet sudjelovati u takvom procesu.

'Namjere ruskih vlasti da produže kaznenu istragu nad Sergejem Magnitskim valja smatrati kršenjem njegovih temeljnih prava (neovisno o tome je li umro ili nije), a pogotovo prava da se na sudu brani osobno. Sudski proces nad preminulim čovjekom, jednako kao i zahtjev vlasti da u tome sudjeluje njegova obitelj protiv svoje volje, stvaraju opasan presedan koji može dovesti do daljnjeg pogoršanja stanja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji', poručio je direktor Amnesty Internationala za Europu i srednju Aziju John Dalhuisen.

Da nije riječ o pravnom procesu, složila se i bivša sutkinja Tverskog suda Tamara Moršakova ustvrdivši da odvjetnik 'ne može prihvatiti nezakonitu zaštitu nečijih interesa'.

Slučaj Magnitskog godinama kumulira sve veće nezadovoljstvo zapadnih međunarodnih promatrača, a na kraju je postao i povod snažnog pritiska na ruske vlasti – pogotovo u SAD-u gdje je donesen 'Zakon Magnitskoga' koji zabranjuje ulazak na američki teritorij i poslovanje nizu ruskih dužnosnika koje se smatra odgovornima za odvjetnikovu sudbinu u zatvoru.

U Rusiji, pak, slučaj Magnitskoga samo je jedan u nizu medijski slabije ili jače popraćenih sumnjivih procesa protiv biznismena i njihovih suradnika. Vlasti se sve češće optužuje za stavljanje ljudi u zatvor pod fabriciranim optužbama kako bi im određene interesne skupine preotele biznis ili kompaniju. Neki u Rusiji te procese, kojima je teško odrediti i približan broj, uspoređuju sa staljinističkom praksom državnog terora, s tom razlikom da žrtve nisu progonjene iz političkih nego iz poslovnih razloga.