strava s neba

'Ruska lutkica' mijenja pravila igre u ratu u Ukrajini

17.09.2024 u 15:45

Bionic
Reading

Na bojištu u Ukrajini pojavili su se prvi operabilni nosači bespilotnih letjelica. 'Ruska lutkica' je bespilotna letjelica koja nosi još jedan dron, a tehnološki je to korak naprijed za oružani sustav koji je definirao ovaj rat

Sukob u Ukrajini ne prestaje donositi inovacije u vojnom naoružanju, a najnoviji korak u tehnološkoj utrci između Ukrajinaca i Rusa uključuje upotrebu dronova - nosača. Oni predstavljaju jedan od najznačajnijih napredaka u sukobu jer omogućuju dalekometne napade bespilotnim letjelicama kojima upravlja operater, a koji su dosad bili ograničeni kratkim dometom i kratkim trajanjem baterije. Ova nova vrsta oružja mijenja dinamiku bojišta i donosi nove izazove za obje strane, piše Forbes.

Što su FPV dronovi i kako funkcioniraju?

FPV (First Person View ili pogled iz prve perspektive, odnosno perspektive letjelice) dronovi razvili su se iz trkaćih kvadrokoptera koji su prvotno bili korišteni u natjecanjima i letenju kroz prepreke na zatvorenim stazama. Dizajnirani su za kratke i brze letove te nisu zahtijevali velik domet kontrole. Međutim, kada su se preobrazili u borbene sustave, njihova namjena se značajno proširila. Prvi borbeni FPV dronovi imali su domet od dva do tri kilometra, ali su se s vremenom poboljšavali.

Kako je dizajn napredovao, dodavanje velikih antena i korištenje radio releja omogućilo je njihovu kontrolu na udaljenosti do 20 kilometara. No glavno ograničenje ostalo im je trajanje baterije. Čak i s najboljim dostupnim baterijama, letovi im rijetko traju dulje od 15 minuta, što smanjuje maksimalni domet letjelica na oko 30 kilometara. Kako bi se riješio ovaj problem, inženjeri su se okrenuli novoj taktici – transportiranju FPV dronova pomoću većih dronova - nosača.

Uvođenje FPV dronova - nosača

To su dronovi većih dimenzija i služe kao platforme za prijevoz manjih, borbenih FPV dronova na veće udaljenosti. Ova nova tehnologija omogućava im da dosegnu ciljeve daleko iza neprijateljskih linija, izbjegavajući svoje najveće slabosti – ograničen domet i kratko trajanje baterije.

Jedan od najnovijih ruskih sustava dronova - nosača, Burja-20, ima kapacitet nosivosti od preko 13 kilograma i može nositi nekoliko borbenih FPV dronova. S dometom većim od 60 kilometara, Burja-20 ne samo da ih prenosi do cilja, već i djeluje kao relejna stanica, omogućujući upravljanje njima s udaljenosti do 15 kilometara. Snažna optika pomaže operaterima da pronađu ciljeve i usmjere FPV dronove prema njima. Prema ruskim izvorima, Burja-20 već je u proizvodnji, što znači da će se uskoro naći na bojištima.

Još jedan sličan ruski dizajn, pod nazivom Admiral, prikazan je na izložbi ARMY-2023 u kolovozu 2023. godine. Admiral je sposoban nositi dva FPV drona na udaljenost veću od 320 kilometara, što mu daje još veći domet od modela Burja-20. Treći ruski FPV nosač, Pčelka, viđen je u ožujku ove godine.

  • +9
Ukrajinski operateri dronova Izvor: Profimedia / Autor: JOSE COLON / AFP / Profimedia

Upotreba u ratu u Ukrajini

Prema izvještajima s terena, Rusija je već počela koristiti FPV dronove - nosače za napade duboko iza ukrajinskih linija. Ukrajinski vojni analitičar Serhij Flash nedavno je izvijestio da su dvije FPV letjelice pogodile jednu od ukrajinskih jedinica na udaljenosti od 40 kilometara od prve linije bojišnice. Pretpostavlja se da su ti dronovi dopremljeni u pozadinu pomoću velikog drona - nosača, kojeg Flash naziva 'dronskom kraljicom'. Iako vrsta tog drona još nije identificirana, jasno je da se radi o novom ruskom oružanom sustavu koji ima značajan utjecaj na tok sukoba.

S druge strane, i Ukrajina razvija sustave FPV dronova - nosača. Elitna 414. jedinica bespilotnih sustava za napad, poznata kao Mađarove ptice, nedavno je dobila veliki rotorcraft sposoban za djelovanje kao bombarder ili nosač FPV dronova. Također, ukrajinska tvrtka Wild Hornets razvila je letjelicu pod nazivom Queen Hornet (Kraljica stršljena), sposobnu nositi do devet kilograma tereta, a testira se kao nosač FPV letjelica.

Budući razvoj i izazovi

FPV dronovi - nosači omogućuju dalekometne precizne napade na ciljeve poput parkiranih zrakoplova, skladišta goriva ili druge ključne infrastrukture. Ovi napadi mogli bi postati još precizniji i učinkovitiji uz pomoć satelitske komunikacije ili naprednih sustava umjetne inteligencije za ciljanje. Obje tehnologije već su dostupne i sve se više primjenjuju u vojnom kontekstu.

Osim toga, FPV dronovi već su promijenili taktike na bojištu. Prema izvješćima, ruske snage održavaju 'zonu bez tenkova' u širini od 10 kilometara kako bi spriječile uništavanje svoje oklopne tehnike FPV letjelicama. Dronovi - nosači proširuju tu zonu opasnosti za desetke, pa čak i stotine kilometara, što otežava kretanje oklopnih vozila i drugih jedinica.

Najveći izazov u budućnosti bit će kako zaustaviti neprijateljske dronove - nosače. Jedno od mogućih rješenja moglo bi biti korištenje presretača za uništavanje neprijateljskih letjelica prije nego što stignu do cilja.