teška situacija

Ruski prodor u Ukrajini uzima maha: Moglo bi pasti nekoliko važnih gradova

17.07.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Situacija na ukrajinskom bojištu postaje sve kritičnija kako ruske snage nastavljaju napredovati na više frontova, stvarajući se veće probleme za Oružane snage Ukrajine (AFU)

U posljednjih nekoliko dana, ruske trupe su pokrenule ofenzivu na periferiji Toretska, sjeverno od Donjecka, izazivajući novu krizu za ukrajinsku obranu. Ukrajinsko zapovjedništvo užurbano pokušava pronaći rezerve za popunjavanje praznina u obrani, premještajući jedinice 95. zračno-desantne brigade iz područja Kupjanska u Toretsk, navodi se u izvještaju ruskog oporbenog portala Meduza.

Na kupjanskom frontu, ukrajinska vojska suočava se s dodatnim pritiskom. Ruske snage napreduju prema rijeci Oskil, koja je ključna za opskrbu ukrajinskih snaga na velikoj mostobrani u regijama Harkiv, Donjeck i Lugansk. Ova opskrbna linija sada je ozbiljno ugrožena. Osim toga, ruske trupe nastavljaju ofenzivu sjeverno od Toretska, oko Časiv Jara i na avdiivskom frontu.

Ruske trupe uspjele prijeći rijeku Vovču

Situacija u Harkivu i Vovčansku također je složena. Ukrajinske snage uspjele su napasti ruske položaje u selu Hliboke, sjeverno od Harkiva, okružujući selo s tri strane. U Vovčansku, obje vojske drže položaje bez jasne linije fronte, što dovodi do čestih sukoba na istim blokovima. Video snimke sugeriraju da su ruske trupe uspjele prijeći rijeku Vovču u centru grada, no situacija ostaje nejasna.

Na Siverskom sektoru, ruska vojska napreduje južno i jugoistočno od grada Siverska, zauzimajući dio sela Spirne nakon dugotrajnih borbi. Daljnji napredak dolazi iz područja Rozdolivke, što dodatno komplicira situaciju za ukrajinske snage.

Grad Časiv Jar, od strateškog značaja za ukrajinsku obranu, također je poprište intenzivnih borbi. Ruske trupe uspjele su zauzeti dio grada, ali geografske značajke otežavaju daljnje napredovanje. Očekuje se da će ruske snage pokušati zaobići središte grada manevarima s boka.

Rusi koriste višekilometarske tunele za probijanje ukrajinske obrane

U urbanom području Toretska, ruske trupe probile su prvu liniju obrane AFU-a, napredujući pet do sedam kilometara u stambena područja. Borbe se nastavljaju duž kanala Siverski Donjec–Donbas, uključujući naselja Družba, Pivnične, Pivdene, Zalizne i Niu-Jork. Navodno, ruska vojska koristi višekilometarske tunele za probijanje ukrajinske obrane, omogućujući trupama da se probiju iza linija AFU-a.

  • +24
Rat u Ukrajini - Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Na avdiivskom frontu, ruska vojska je u završnoj fazi operacije uspostavljanja mostobrana za daljnje napredovanje prema cesti Pokrovsk-Kostiantinivka, glavnoj opskrbnoj liniji za ukrajinske snage u Časiv Jaru i Toretsku. Ukrajinske snage gotovo su potpuno potisnute preko rijeke Vovče i rezervoara Karlivka.

Drugdje u Donjeckoj regiji, ruske snage blizu su zauzimanja Krasnohorivke, sjeverno od Marinke, i vjerojatno će sljedeća meta biti grad Kurakhove, glavna baza za opskrbu ukrajinske vojske u južnom Donbasu.