FAB-3000

Rusi prvi put objavili snimku lansiranja čudovišta od tri tone: Sve uništava!

16.07.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Rusija je premijerno objavila snimku koja prikazuje transport i lansiranje navođene, krilate verzije svoje ogromne zračne bombe FAB-3000 — oružja koje u osnovnoj konfiguraciji teži tri tone

Rusija sve više koristi klizne bombe u invaziji na Ukrajinu. Te bombe su starija municija nadograđena novim sustavima za navođenje, što im omogućava da se lansiraju s daljine.

Novi video objavilo je rusko ministarstvo obrane. Prema njihovom izvješću, snimka prikazuje udar na 'privremeno mjesto raspoređivanja' ukrajinske vojske u području odgovornosti ruske Sjeverne grupe, a koja djeluje u regijama Harkiv i Sumi, navodi portal The War Zone.

Snimka prikazuje pilota Su-34 Fullback kako provjerava bombu postavljenu na središnju stanicu ispod trupa aviona prije nego što je ispusti.

Nakon što se krila razviju, bomba se rotira oko svoje osi da bi letjela s krilima i repnim perajama usmjerenim gore; ovo je standardno za oružja serije UMPK (komplet za navođenje koji je prvi razvio ruski Dizajnerski biro Bazalt), postavljena naopako na lansirnim avionima.

Čudna svjetla na stražnjem kraju

Ruski pilot u videu hvali se time da je 'teško zamisliti metu koju bomba ove veličine ne bi uništila'.

Zanimljivo je da postoji par crvenih svjetala na stražnjem kraju oružja. Svrha ovih svjetala nije jasna, ali bi mogla služiti posadi aviona za lakše praćenje napredovanja prema cilju.

Kraj videa uključuje zračni pogled — vjerojatno iz drona — koji prikazuje navodni udar bombe.

Je li video montaža?

Neki prikazi u novom videu pokazuju prepoznatljive repne peraje FAB-3000, a drugi su manje jasni. Na temelju ranijih službenih videa, repne peraje FAB-3000 imaju kontinuiranu ravnu liniju duž svog najdužeg ruba, a one FAB-1500 imaju karakteristične 'odrezane' dijelove.

Sasvim je moguće da je video zapravo montaža koja prikazuje snimke oba ova oružja i ne bi bilo prvi put da su službeni ruski videozapisi manipulirani ili jako uređivani.

Manje klizne bombe ispod krila

I verzije FAB-1500 i FAB-3000 UMPK uključuju sklop koji sadrži pop-out krilo, pričvršćeno oko glavnog tijela oružja. Isti sklop proteže se sve do njegovog stražnjeg dijela, gdje je pričvršćen V-oblikovani rep. Obje također imaju zaobljen aerodinamički pokrov koji prekriva tup nos oružja.

Zanimljivo je da je Su-34 u videu također prikazan kako nosi dodatne, manje klizne bombe ispod krila. Čini se da su to primjeri UMPB D-30SN-a. Ovo je nešto sofisticiranija verzija koncepta UMPK, očito posebno dizajnirana, te ispunjava ulogu bližu onoj koju ima američka bomba malog promjera (Small diameter bomb, SDB).