salve kritika

Ruski propagandisti bijesni zbog izjave iranskog predsjednika: Gubi li Putin saveznike?

26.09.2024 u 15:40

Bionic
Reading

Dvosmislene izjave Irana, Brazila i Kine u vezi s ratom u Ukrajini na marginama Opće skupštine UN-a u Rusima su posadile zrno sumnje u daljnju potporu službeno 'neutralnih država'. Gubi li Putin saveznike?

Govor nedavno izabranog iranskog predsjednika Masuda Pezeškiana izazvao je pomutnju među ruskim propagandistima. Iako je nimalo uvredljivo i diplomatski pozvao na 'brz prekid neprijateljstva u Ukrajini' te još jednom naglasio da nijedan projektil nije isporučen Moskvi, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odmah je imao potrebu reagirati.

'Nastavit ćemo strpljivo objašnjavati svoje stajalište našim iranskim prijateljima', rekao je Peskov, no istovremeno raste bijes među političkim blogerima lojalnim Kremlju te počinju sumnjati u Putinovu propagandu da Globalni jug podržava Rusiju.

Notorni obožavatelj Kremlja i politolog Sergej Markov napisao je da je Rusija šokirana Pezeškianovim istupom.

'Nadamo se da su američki mediji pogrešno citirali iranskog predsjednika i čekamo objašnjenje iranskih vlasti', napisao je.

Politolog Georgij Bovt, koji nije toliko zaluđen Putinom, ističe pak da Iran očigledno želi smanjiti napetosti sa Zapadom. 'Moskva je bila na rubu sklapanja sveobuhvatnog partnerstva s Teheranom. Što bismo sad trebali učiniti', pita se Bovt.

Drugi ruski blogeri rugaju se na račun 'nesporazuma među dječacima' i pitaju se tko je sljedeći. 'Sad čekamo iznenađenje od Kim Jong-una', pišu. Sjevernokorejski je vladar inače veliki Putinov saveznik.

Politički komentator Jurij Barančik pobjesnio je zato što Teheran sjedi za istim stolom s neprijateljima Rusije. 'Ne bi me iznenadilo da zapadnjaci doslovno shvate Pezeškiana i predlože takav format pregovora', napisao je, zaprijetivši da će svatko tko se odluči za 'sramotu' biti osramoćen.

Kolumnist Dmitrij Drise iz liberalnih poslovnih novina Kommersant primijetio je da su i Iran i Turska očito htjeli osigurati 'teritorijalni integritet' Ukrajine 'na svaki mogući način'.

'Ovo su zanimljivi partneri Rusije. Bilo kako bilo, opći konsenzus je jasan - Ukrajina mora ostati suverena država. O svemu drugome će se razgovarati', piše on.

Vojni bloger Oleg Zarow posumnjao je da Iran želi ublažiti međunarodne sankcije demonstracijom 'miroljubivosti'.

'Činjenica je da iranski predsjednik ne određuje sam politiku svoje zemlje. Ipak, bez njegove suglasnosti nemoguće je sklopiti najavljeni sporazum o strateškom partnerstvu između Irana i Rusije', napisao je, dodavši da je moguće i da će sporazum, ako ga i sklope, sadržavati samo prazne fraze.

Predstava s Putinom u zadnjem redu auditorija

I razgovori između Kine i Brazila, koji su isto tako dosad bili službeno neutralni po pitanju rata u Ukrajini, izazvali su brojne reakcije.

'Kada bolje pogledate, imate osjećaj da Rusija u ovoj kazališnoj predstavi igra ulogu 'gledatelja iz zadnjeg reda'. Moskva je, naravno, podržala inicijativu o pregovorima te pokušava sačuvati obraz i pokazati da je spremna na njih. No nitko nas nije pozvao na pregovore, a iza kulisa se kriju naši bliski saveznici - Iran i Sjeverna Koreja. Putinova 'imperijalistička gesta' više nije modni dodatak, nego breme', jedan je od komentara.

'Rusko ministarstvo vanjskih poslova jedinstveno je u umijeću gubljenja prijatelja', zaključak je jednog od najvećih političkih kanala s 540.000 pretplatnika.

Bloger u egzilu Anatolij Nesmijan je pak ismijavao Putina jer su mu među partnerima, kaže, ostale još samo 'mafijaške zemlje i otpadnici' poput Venezuele.