napetost moskva-zapad

Rusija u visokoj vojnoj pripravnosti: Nuklearne podmornice spremne za akciju

20.09.2024 u 18:28

Bionic
Reading

Zapovjednik ruske mornarice, admiral Aleksandar Moisejev, potvrdio je da su najmoćnija oružja u ruskom arsenalu – krstareće rakete s nuklearnim bojevim glavama – u potpunosti operativna i u stanju visoke pripravnosti

Moisejev je objavio to tijekom ceremonije održane u srijedu u sjedištu nuklearnih podmornica Pacifičke flote u Viljučinsku na Kamčatki.

Dodjela Ordena Nahimova

Glavni povod okupljanja bila je dodjela Ordena Nahimova 25. podmorničkoj diviziji, u znak priznanja za njezinu ključnu ulogu u obrani Rusije. Ovu čast diviziji je dodijelio predsjednik Vladimir Putin u svibnju ove godine, a Moisejev ju je sada osobno uručio.

U svom govoru admiral je istaknuo da je divizija već više od pola stoljeća nositelj 'najkompleksnijih sustava koje je čovječanstvo stvorilo', uključujući najmoćnija i najrazornija oružja koja osiguravaju sigurnost Rusije. Također je pohvalio iznimno visok stupanj pripravnosti mornarice za korištenje tih sustava, posebno nuklearnih podmornica.

Dolazak novih podmornica

U sklopu ove ceremonije u bazi na Kamčatki raspoređene su i dvije nove nuklearne podmornice. One su prešle 4000 milja ispod arktičkog leda iz baze ruske Sjeverne flote u Murmansku, piše Newsweek. Jedna od njih, Imperator Aleksandar III, pripada klasi Borej, najnovijoj generaciji ruskih podmornica, i teška je čak 24.000 tona. Ove podmornice mogu biti naoružane s do 16 balističkih raketa, od kojih svaka može nositi šest nuklearnih bojevih glava, čineći ih jednim od najopasnijih sustava u ruskoj vojnoj floti.

Geopolitičke napetosti i vojna moć

Ceremonija dodjele i raspoređivanje novih podmornica dolaze u vrijeme sve većih napetosti između Rusije i Zapada, osobito Sjedinjenih Američkih Država. Rusija i SAD u posljednje vrijeme intenziviraju svoje vojne aktivnosti u regijama poput Arktika i sjeveroistočne Azije. Obje zemlje rasporedile su bombardere sposobne za nošenje nuklearnog oružja u ove osjetljive regije, a utrka u naoružanju postaje sve vidljivija.

  • +29
Rusko-kineska vojna vježba Ocean-2024 Izvor: Profimedia / Autor: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Posebno je važna činjenica da je ova ceremonija održana nedugo nakon završetka velike zajedničke vojne vježbe Ocean-2024, koju su provele Rusija i Kina. Vježba je obuhvaćala više od 40 ratnih brodova, 120 zrakoplova i oko 90.000 vojnika, a odvijala se u vodama Pacifika, Arktika, Sredozemlja, Baltičkog i Kaspijskog mora. Ove zajedničke vježbe dio su šireg napora Rusije i Kine da ojačaju vojnu suradnju u regiji istočne Azije, gdje obje zemlje imaju teritorijalne sporove s Japanom. Rusija se spori s Japanom oko Kurilskih otoka, a Kina polaže pravo na otoke Senkaku, također pod japanskom kontrolom.

Kina kao ključan ruski saveznik

Rusija u posljednje vrijeme značajno jača svoje vojne i gospodarske odnose s Kinom, posebno nakon oštrih sankcija koje su Zapad i SAD uveli Moskvi zbog invazije na Ukrajinu 2022. godine. Kina, koja je jedan od najvećih kupaca ruskih fosilnih goriva, pomaže u stabilizaciji ruskog gospodarstva pod pritiskom sankcija.

Ova suradnja nije samo ekonomske prirode, već je i ključna za balansiranje moći u Pacifiku, gdje SAD predvodi niz saveza usmjerenih protiv rasta utjecaja Kine i Rusije. Ove dvije zemlje aktivno rade na jačanju vojnih kapaciteta kako bi osporile dominaciju SAD-a i saveznika u regiji.

Upozorenje iz SAD-a

Zamjenica tajnika ratnog zrakoplovstva SAD-a Melissa Dalton izrazila je zabrinutost zbog rastuće prijetnje Kine i Rusije. Na konferenciji Air, Space & Cyber, održane blizu Washingtona, D.C., Dalton je izjavila da se SAD trenutno nalazi u 'neviđenom sigurnosnom okruženju'. Naglasila je da se prvi put u povijesti suočavaju s dva strateška konkurenta koji su i nuklearne sile, s velikim i rastućim nuklearnim arsenalima. Time je jasno dala do znanja da se intenzivira rivalstvo u vojnoj moći između ove tri sile.