'demonstracija globalne sile'

SAD nevidljivim strateškim bombarderima B-2 Spirit gađao skrivene podzemne objekte hutista

17.10.2024 u 06:41

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države pogodile su pet podzemnih skladišta streljiva hutista u Jemenu koristeći nevidljive strateške bombardere B-2, objavio je američki ministar obrane Lloyd Austin u srijedu navečer

"Američke snage gađale su nekoliko podzemnih objekata u kojima se nalazi nekoliko vrsta oružja koje su hutisti koristili za gađanje civilnih i vojnih plovila diljem regije," rekao je Austin.

Ovo je prva poznata upotreba bombardera B-2 od strane američkih snaga od početka njihovih napada na hutiste, skupinu koju podržava Iran.

"Korištenje nevidljivih bombardera dugog dometa B-2 Spirit demonstrira američku sposobnost napada bilo kada i bilo gdje," dodao je Austin.

Američki ministar obrane izjavio je da je američka vojska, uključujući bombardere B-2 zračnih snaga, izvela precizne napade na pet utvrđenih podzemnih skladišta oružja na područjima pod kontrolom Hutija u Jemenu, prenosi Guardian.

'Jedinstvena demonstracija sposobnosti'

"Ovo je jedinstvena demonstracija sposobnosti Sjedinjenih Država da gađaju objekte koje naši protivnici žele držati izvan dosega, bez obzira na to koliko su duboko ukopani, ojačani ili utvrđeni", rekao je Austin u izjavi.

Hutiji su skupina koju podupire Iran, a koja je prije deset godina preuzela vlast u glavnom gradu Jemena, Sani, tjerajući snage koje podržava Saudijska Arabija prema jugu, prema Adenu, gdje su te snage uspostavile svoje sjedište.

Hutiji su u studenom započeli zračne napade bespilotnim letjelicama i projektilima na Crveno more, navodeći da to čine u znak solidarnosti s Palestincima u sukobu između Izraela i militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Ovo je prvi put da su SAD upotrijebile strateški nevidljivi bombarder B-2 za napad na Hutije u Jemenu otkako je američka kampanja započela.

B-2 može nositi znatno veći teret bombi

B-2 je znatno veća platforma od borbenih zrakoplova koji su se dosad koristili za napade na ciljeve i skladišta Hutija, s mogućnošću nošenja znatno većeg tereta bombi.

Hutijska satelitska televizija Al-Masirah izvijestila je o zračnim napadima u blizini Sane i hutijskog uporišta Saade, ali nisu pružili neposredne informacije o šteti ili žrtvama.

Ovi udari predstavljaju najnoviji događaj u nizu uzvratnih napada između Hutija i SAD-a, budući da Hutiji mjesecima izvode napade na komercijalne brodove i mornaričku imovinu u regiji. Napadi dolaze u trenutku kada američki vojnici stižu u Izrael nakon što su Sjedinjene Države najavile postavljanje naprednog proturaketnog sustava za zaštitu Izraela uslijed iranskog raketnog napada.

Američke snage zadnji su put izvele napade na područja pod kontrolom Hutija u Jemenu 4. listopada, ciljajući oružane sustave, baze i drugu opremu grupe koju podupire Iran.

Objava Pentagona

"Danas su američke vojne snage, uključujući bombardere B-2 američkih zračnih snaga, izvele precizne napade na pet utvrđenih podzemnih skladišta oružja na područjima Jemena pod kontrolom Hutija. Američke snage ciljale su nekoliko hutijskih podzemnih objekata u kojima su bile pohranjene različite komponente oružja koje su Hutiji koristili za napade na civilne i vojne brodove diljem regije.

Ovo je jedinstvena demonstracija sposobnosti Sjedinjenih Država da gađaju objekte koje naši protivnici žele držati izvan dohvata, bez obzira koliko su duboko ukopani, ojačani ili utvrđeni.

Korištenje nevidljivih bombardera dugog dometa B-2 Spirit zračnih snaga SAD-a demonstrira sposobnost Sjedinjenih Država za globalne napade i poduzimanje akcija protiv ovih ciljeva kad god i gdje god je to potrebno."

Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo redovito izvode napade na hutiste, ali u ovoj fazi nisu uspjeli uništiti operativne kapacitete pokreta.