SLUČAJ MAGNITSKI

SAD objavio popis Rusa kojima je zabranjen ulazak u zemlju

12.04.2013 u 22:00

Bionic
Reading

Na popisu je 16 dužnosnika povezanih sa slučajem odvjetnika Sergeja Magnickog, koji je zatvoren nakon što je prozvao policiju zbog korupcije

SAD je objavio popis većinom ruskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u zemlju zbog sumnji u kršenje ljudskih prava, prenosi BBC. Rusija je ranije upozorila da bi objavljivanje imena 18 dužnosnika moglo ozbiljno ugroziti odnose s SAD-om.

Američke su vlasti zabranu donijele 2012. godine potaknute slučajem ruskog odvjetnika Sergeja Magnickog, koji je 2009. godine umro u zatvoru u sumnjivim okolnostima. Na popisu se nalaze porezni dužnosnici i policajci koji su zatvorili Magnickog zbog utaje poreza nakon što ih je optužio za korupciju. Njegova obitelj te organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je Magnicki u pritvoru bio premlaćivan te da mu je bila uskraćena medicinska pomoć.

Na popisu se našlo 16 ljudi povezanih sa slučajem te nekoliko dužnosnika za koje se smatra da su sudjelovali u nedavnim potezima Kremljina koji su za rezultat imali ograničavanje političkih prava Rusa. Zanimljivo je da se, unatoč očekivanjima, na popisu nisu našli visoki dužnosnici bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, uključujući i glavnog policijskog dužnosnika Aleksandra Bastrikina.