obrana od rusije

SAD šalje pomoć Ukrajini u oružju vrijednu 375 milijuna dolara. Evo što će sve dobiti

24.09.2024 u 19:57

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države poslale su novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 375 milijuna dolara, koji uključuje kazetne bombe, rakete, artiljeriju i oklopna vozila, izvijestili su američki dužnosnici u utorak

Ovaj najnoviji paket pomoći dolazi u ključnom trenutku dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži daljnju međunarodnu podršku na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Paket obuhvaća zračno-kopnene bombe opremljene kazetnim streljivom koje Ukrajina može koristiti iz svojih borbenih zrakoplova, te streljivo za HIMARS sustave, protutenkovske sustave Javelin, vozila otporna na mine i druge vojne sustave, javlja AP. Prema američkim dužnosnicima, oružje će biti isporučeno izravno iz zaliha Pentagona, što omogućava bržu dostavu.

Sastanak s Bidenom i Harris ključan za daljnju podršku

Zelenski će u četvrtak, nakon svog govora u UN-u, otputovati u Washington, gdje će se sastati s predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris kako bi osigurao dodatnu pomoć, uključujući zahtjeve za dugometno oružje koje bi omogućilo ukrajinskim snagama dublje napade na ruske položaje.

Pritisak na Kongres zbog financiranja pomoći Ukrajini

Ova pomoć dolazi u trenutku kada se gotovo 6 milijardi dolara namijenjenih Ukrajini može naći pod prijetnjom isteka krajem mjeseca, ukoliko američki Kongres ne produži ovlasti Pentagona za slanje oružja iz zaliha u Kijev. Kongres je postigao dogovor o kratkoročnom financiranju, no ostaje neizvjesno hoće li produžiti ovlasti za slanje oružja.

Borbe na terenu se nastavljaju

U međuvremenu, borbe između ukrajinskih i ruskih snaga nastavljaju se na istoku zemlje, uključujući blisku borbu u Harkivskoj regiji, gdje je Ukrajina protjerala ruske snage iz velike tvornice u gradu Vovčansk, koja je bila pod okupacijom četiri mjeseca. Ukrajinske snage također drže položaje u ruskoj regiji Kursk nakon nedavne invazije.

Kontinuirana podrška SAD-a

S ovom najnovijom pomoći, SAD je Ukrajini od početka ruske invazije u veljači 2022. osigurao više od 56,2 milijarde dolara u vojnoj i sigurnosnoj pomoći. Ukrajinski predsjednik zahvalio je američkim radnicima u tvornici streljiva u Pennsylvaniji na proizvodnji prijeko potrebnog oružja koje pomaže ukrajinskoj borbi protiv ruskih snaga na terenu.

Ovaj novi paket pomoći naglašava nastavak snažne američke podrške Ukrajini, dok sukobi s Rusijom ulaze u novu fazu, a međunarodna diplomacija igra ključnu ulogu u daljnjim koracima.