rijedak potez

SAD šalje udarnu grupu aviona i ratnih brodova na Bliski istok: 'Ubrzajte raspoređivanje'

12.08.2024 u 11:07

  • +5

SAD šalje ratne brodove i avione na Bliski istok dok se regija priprema za iransku odmazdu

Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press

Bionic
Reading

SAD je naredio udarnoj skupini borbenih zrakoplova i mornaričkih ratnih brodova da ubrza svoje raspoređivanje na Bliskom istoku, dok se regija priprema za moguće napade Irana i njegovih saveznika nakon ubojstva visokih članova Hamasa i Hezbollaha

Ministar obrane također je najavio raspoređivanje podmornice s navođenim projektilima, dok se čini da se Hamas protivi nastavku pregovora o prekidu vatre, piše Guardian.

Američki ministar obrane, Lloyd Austin, nakon razgovora sa svojim izraelskim kolegom, Yoavom Gallantom, naredio je udarnoj grupi Abraham Lincoln da ubrza svoje raspoređivanje u regiji, dok je u isto vrijeme najavio raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima.

Analitičari su primijetili da je rijetkost da Pentagon javno objavi raspoređivanje podmornice.

SAD zabrinut zbog potencijalnog šireg bliskoistočnog rata

Američka vojska već je rekla da će rasporediti dodatne borbene zrakoplove i ratne brodove na Bliski istok dok Washington nastoji ojačati izraelsku obranu. Ismail Haniyeh, politički vođa Hamasa koji podržava Iran, ubijen je u iranskom glavnom gradu Teheranu 31. srpnja, napad koji je izazvao prijetnje osvete Irana Izraelu. Iran je za ubojstvo okrivio Izrael, ali Izrael nije preuzeo odgovornost.

Haniyehovo ubojstvo i ubojstvo višeg vojnog zapovjednika libanonske skupine Hezbollah, koju podržava Iran, Fuada Shukra, od strane Izraela u napadu na Bejrut, potaknuli su zabrinutost da bi se sukob u Gazi mogao pretvoriti u širi bliskoistočni rat.

Ova odluka dolazi u trenutku kada se činilo da se Hamas protivi nastavku pregovora o prekidu vatre. U petak su čelnici SAD-a, Egipta i Katara pozvali Izrael i Hamas da ponovno počnu pregovore kako bi dovršili sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca do 15. kolovoza.

Izrael je prošlog tjedna rekao da će poslati pregovarače da sudjeluju na sastanku. Hamas je prvotno rekao da proučava ponudu, ali je sada dao naslutiti da bi mogao ostati izvan nove runde pregovora.

Hamas kaže da bi pristao na plan temeljen na Bidenovu prijedlogu

U priopćenju od nedjelje, Hamas je rekao da bi posrednici iz SAD-a, Egipta i Katara trebali podnijeti plan za provedbu onoga što je dogovoreno prošlog mjeseca, na temelju prijedloga predsjednika Joea Bidena, “umjesto da idu u više rundi pregovora ili nove prijedloge koji pružaju pokriće za okupatorsku agresiju”.

Hamas je rekao da je pokazao fleksibilnost tijekom cijelog pregovaračkog procesa, ali da su izraelske akcije pokazale da Izrael nije ozbiljan u nastojanju da postigne sporazum o prekidu vatre.

U zajedničkom priopćenju objavljenom u ponedjeljak, čelnici Francuske, Njemačke i Britanije podržali su pozive na prekid vatre u Gazi, povratak brojnih talaca koje drži Hamas i "nesputanu" isporuku humanitarne pomoći.

“Borbe moraju sada prestati, a svi taoci koje Hamas još drži moraju biti pušteni. Narod Gaze treba hitnu i nesputanu dostavu i distribuciju pomoći”, stoji u priopćenju koje su potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Keir Starmer.

Tisuće civila bježe iz Gaze

Tijekom vikenda tisuće ljudi pobjeglo je iz južnog grada Gaze Khan Younis nakon što je izraelska vojska upozorila na novu operaciju istjerivanja militanata Hamasa za koje kaže da su se ondje pregrupirali.

Khan Younis pretrpio je opsežna razaranja tijekom višemjesečne bitke IDF-a da zauzme grad početkom godine.

Biden je iznio prijedlog trofaznog prekida vatre u obraćanju 31. svibnja. Washington i regionalni posrednici od tada su pokušali dogovoriti sporazum o prekidu vatre za taoce u Gazi, ali su opetovano nailazili na prepreke.