NATO PRIZNAO

Sankcije protiv Rusije bile su uzaludne: Putinova ratna mašina jača je nego ikad

10.07.2024 u 21:30

Bionic
Reading

Rusija je uspješno obnovila svoje ratno gospodarstvo mnogo brže nego što se očekivalo i sada isporučuje puno više topničkog streljiva nego prije početka rata u Ukrajini, rekao je u utorak visoki predstavnik NATO-a za obranu

Prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Moskva je proizvodila do 400.000 granata od 152 milimetra godišnje. Ali ta je brojka od tada narasla na dva milijuna komada godišnje, naveo je Laurynas Kasčiūnas, litvanski ministar obrane. 'Kreću se prilično brzo', rekao je Kasčiūnas tijekom rasprave za okruglim stolom koju su organizirali Politico i njemačka televizija Welt na marginama samita NATO-a u Washingtonu, prenosi Business Insider.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poduzeo je značajne korake kako bi okrenuo gospodarstvo zemlje na ono što su stručnjaci opisali kao 'sovjetski' ratni temelj. Prošlog proljeća, naprimjer, preustrojio je rusko vojno vodstvo da bi podupro masovnu proizvodnju oružja.

Unatoč međunarodnim naporima da se Rusiji nanese ekonomska šteta sankcijama, Kasčiūnas je rekao da se rusko 'ratno gospodarstvo' oporavilo 'brže nego što smo očekivali'. Najviši američki dužnosnici i generali dali su slične ocjene o vojnoj moći te zemlje. Povećana proizvodnja topničkih granata ključni je pokazatelj toga. Ruska proizvodnja granata kalibra 152 milimetara nadmašuje procjene o proizvodnji granata kalibra 155 milimetara, prema NATO-vom standardu.

U Europi se proizvede manje od 600.000 komada ove vrste topničkog streljiva, a u SAD-u manje od 350.000 komada. Kasčiūnas je rekao da je Putin uložio velik dio BDP-a zemlje, oko sedam posto, u vojnu potrošnju, ali da će morati zadržati gospodarstvo na ovom putu jer bi vraćanje na ono što je bilo prije rata dovelo do 'krize'. 'Za to mora imati neprijatelja - imati izazove. Sada je to Ukrajina. Možda nakon toga i nekog drugog', rekao je Kasčiūnas.

Svoje viđenje stvari iznio je s estonskim ministrom obrane Hannom Pevkurom i latvijskim ministrom obrane Andrisom Sprūdsom. Na prvoj liniji NATO-a, tri baltičke zemlje bile su nepokolebljive pristaše Ukrajine i ustrajni zagovornici sigurnosne pomoći Kijevu, strahujući da bi ih Rusija mogla napasti u budućnosti. Budući da su također bile meta hibridnih napada susjedne Rusije, dugo su se zalagale za povećanje izdvajanja za obranu među članicama NATO-a i glasno su nastojale osigurati to da vojni savez ima potrebne sposobnosti za odvraćanje i obranu od šireg ruskog napada na Europu.

Kasčiūnas je rekao da je za izgradnju vjerodostojnog obrambenog režima, onog koji može učinkovito odvratiti Rusiju, potrebno popuniti praznine u sposobnostima poput protuzračne obrane i dalekometnog streljiva.

'Idemo naprijed, ali samo malo po malo', rekao je Kasčiūnas.

  • +5
Topničke granate na frontu u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia