BIVŠI VELEPOSLANIK KOVAČEVIĆ

'Sberbank bi u slučaju Agrokora mogla završiti kao EU trojka u Grčkoj'

21.03.2017 u 08:02

Bionic
Reading

Gostujući u RTL Direktu, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, iznio je pomalo skeptičan pogled na krizu u Agrokoru i širenje ruskog utjecaja u Hrvatskoj, rekavši kako 'ne bih bio iznenađen ako bi iz svega ovoga za Hrvatsku proizađu i veće neprilike nego su dosad bile.

'Nadam se da intencija ruske vlade nije da Hrvatskoj radi neprilike, kao što je recimo interes da Uniji radi neprilikekao odgovor na sankcije zbog Ukrajine. Ili da gdje god može Americi radi neprilike', kaže Kovačević. Povezao je to s nizom primjera u kojima je Hrvatska u odnosima prema Rusiji ispala nekorektna, poput osiguravanja smještaja ruskom veleposlanstvu, ili projekta Družba Adria.

Na pitanje je li rusko ponašanje oko Agrokora političke prirode, Kovačević kaže: Mislim da su sve takve investicije potencijalno političke. Da je sve u redu, to bi bio samo primjer uspješno obavljenog posla i osvajanja tržišta. Ali, Rusija kao država ima strateške ciljeve u ovoj regiji i ukoliko se ovaj problem produbi onda se Sberbanka pojavljuje kao jedan od igrača usporedivih s onom trojkom koja je upravljala grčkom krizom'.

Kovačević sugerira da bi, kako je i tportal jučer pisao, za ulazak u Agrokor zainteresiran mogao biti najveći ruski trgovački lanac Magnit. 'Postoji više načina na koji bi nekakav veliki investitor mogao ući na to tržište. Jedan je da se proglasi stečaj Agrokora pa se u stečaju otkupi Agrokor. Drugi je da se otkupe dugovi Agrokora pa se pretvore u udjele u vlasništvo. Ali, ne mogu reći da su mi poznate namjere Magnita', zaključuje Kovačević.

Cijelo gostovanje pogledajte ovdje