sporni intervju

Šef diplomacije BiH zaprepašten Plenkovićevom izjavom: Dovodi u pitanje Sud u Strasbourgu!

06.09.2024 u 18:36

Bionic
Reading

Šef diplomacije BiH Elmedin Konaković ocijenio je izjavu premijera Andreja Plankovića da su odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci' i druge 'politički fabricirane', veoma zabrinjavajućom i pomalo začuđujućom, s obzirom na to da je Plenković dosad bio odmjereniji u nastupima

'Navedena izjava je loša iz više razloga - što se odnosi na vrlo osjetljivo pitanje u Bosni i Hercegovini s obzirom na diskriminaciju nad onima koji nisu pripadnici etničkih skupina, da ne mogu biti kandidati za Predsjedništvo BiH ni ostvarivati druga prava, što je sigurno najveći stupanj diskriminacije u Europi, ako ne i u svijetu', naglasio je Konaković, piše Klix.ba.

'S razlogom je dobar dio naše javnosti reagirao na ovu neprikladnu i neprimjerenu izjavu Andreja Plenkovića, nadam se da to možemo zvati nekom vrstom gafa', dodao je. Smatra da Plenkovićeva izjava dovodi u pitanje čitav pravni sustav i poziciju vrlo važnog međunarodnog suda, te da se njome šalje doista 'neprimjerena i ružna poruka'.

Kaže da bi bilo zanimljivo čuti što Plenković misli o više od 1500 presuda istog suda koje se tiču Hrvatske i hrvatskih građana.

Plenković razbijesnio i druge bošnjačke političare i medije

Podsjetimo, Plenkovićeve izjave o sadržaju presuda Europskog suda za ljudska prava odjeknulu se ovih dana u nekim bošnjačkim medjima, nakon što je u intervjuu za javni servis BHT1 rekao da je u presudama utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

Nijedna od tih presuda još nije provedena, a hrvatski premijer je, odgovarajući na pitanje novinarke BHT1, kazao da ih vidi kao pokušaj promjene političkog ustroja BiH.

  • +7
Andrej Plenković u BiH Izvor: Pixsell / Autor: DAMIR HAJDARBASIC/PIXSELL

'Ja mislim da su i presude Sejdić-Finci i sve ostale donesene na tom sudu jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva', kazao je Plenković.

Najpoznatiju i prvu od njih po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića Europski je sud donio još 2009. godine, a posljednju u slučaju tužbe koju je podnio Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića, u kolovozu ove godine.

Plenković je u intervjuu podsjetio i na to da je temelj današnje BiH politički dogovor ključnih svjetskih državnika i političara koji su predstavljali narode u BiH, kojim je okončan rat i donesen Daytonski sporazum, a nakon toga su uslijedili pokušaji da se to promijeni presudama Europskog suda za ljudska prava.

'Svi to znaju'

'Svi su ti slučajevi fabricirani i to nije nešto što vi ne znate ili bilo tko. To znaju svi, samo što je praksa takva kakva je. Dakle, ti slučajevi su pokrenuti iz političkih razloga. BiH, ovakva kakvu danas znamo, nastala je u Daytonu, a to je politički dogovor nakon rata koji je bio kao mirovni projekt, a ovo sve kasnije je nadogradnja', rekao je Plenković.

Šef diplomacije BiH Elmedin Konaković rekao je kako su Plenkovićeve izjave vrlo zabrinjavajuće, pa čak i začuđujuće jer je prema njemu hrvatski premijer dosad bio odmjereniji u nastupima.

Dodao je kako se nada da Plenković u budućnosti neće slati takve poruke.