engleske fraze

Šef HDZ-a opet koristi tuđice, znate li što znači 'sound bite friendly'?

09.06.2017 u 21:32

Bionic
Reading

U svega nekoliko dana premijer Andrej Plenković ponovno je u mikrofone izgovorio riječ, odnosno ovoga puta frazu, za koju dobar dio javnosti vjerojatno ne zna što znači. Zbog toga smo ponovno posegnuli za rječnikom kako bismo utvrdili što je to 'sound bite friendly'

'Ta vrsta pitalica koje su možda simpatične, sound bite friendly, kad mislite da ste u zgodnoj varijanti i da ste s nekim u vezi. U političkom smislu za mene su nebitne, a ono što je meni bitno mandati su koji su neopozivi. Bitne su odluke političkih stranaka (…)', kazao je Plenković jučer odgovarajući na novinarsko pitanje 'otkud mu garancija da ga HNS, koji je donedavno bio u vezi sa SDP-om, a sad je s HDZ-om, za šest mjeseci neće prevariti, kao što je to učinio socijaldemokratima'.

Nakon što je prije samo nekoliko dana upotrijebio izraz 'amblematičan' Plenković je jučer posegnuo za frazom iz engleskog jezika. Što bi dakle bilo sound bite friendly? Prema rječničkom tumačenju, riječ je o kratkoj, lako pamtljivoj izjavi koju se iz dužih konferencija za medije ili govora izvuče za korištenje na radiju i televiziji.

Iako je sama kovanica svoj procvat doživjela početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u američkim medijima, još je Mark Twain, pisac i humorist, sedamdesetak godina ranije zapisao 'da se maksimalan efekt postiže s minimalno riječi'.

Televizijska formula koja je vrijedila ranih osamdesetih, a vrijedi dijelom i danas, govorila je kako se od novinara očekuje sto riječi i sound bite govornika od 15 do 20 riječi.

Za razliku od njega, njegov prethodnik Tihomir Orešković koristio je neke svoje izvedenice koje su u hrvatskom jeziku zvučale smiješno i imale su drugačije značenje od onog što je doista želio. Događalo se to zato što je engleske izraze doslovno prevodio na hrvatski jezik pa su novinari često znali komentirati kako konzultira Googleov prevoditelj.

Zoran Milanović, premijer za vrijeme Kukuriku koalicije, obožavao je pak latinske citate.