ZAOŠTRAVANJE SITUACIJE

Seljaci blokirali vinkovačku obilaznicu!

04.03.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemski seljaci blokirali su cestu između Vinkovaca i Jarmine na pola sata, a najavljuju i nove blokade ako se njihovi zahtjevi ne ispune

Seljaci daju Vladi 24 sata da ih se pozove na razgovor i pokuša naći rješenje problema. Ako se opet ništa ne dogodi, blokirat će vinkovačku obilaznicu na pet sati, dati novi ultimatum na 24 sata i onda potpuno blokirati cestu, izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, nakon što je dao znak za blokadu prometnice Vinkovci-Osijek.

Nakon pola sata blokade traktori su se povukli uz cestu i prosvjednici su pustili promet jednim kolničkim trakom.

Blokadi je prethodila neprospavana noć, provedena na cesti i temperaturi koja se kretala oko četiri stupnja Celzija, a vukovarsko-srijemski seljaci traže od Vlade da se očituje o ukidanju odluke o smanjenju poticaja za 40 posto te modalitetima isplate nenaplaćenih dugovanja prema seljacima.

'Proveli smo noć u traktorima ili grijući se oko vatri koje smo zapalili uz cestu. Noćas je bilo prilično hladno, no moramo izdržati sve dok nam odgovorni ne ispune zahtjeve', poručio je, u ime organizatora prosvjeda, Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Od srijede u podne, na cesti koja iz Vinkovaca vodi prema Jarmini i dalje prema Osijeku prosvjeduje blizu tisuću seljaka s više od 300 traktora. Vukovarsko-srijemski seljaci, kao i njihovi kolege diljem kontinentalnog dijela Hrvatske, zapravo očekuju reakciju Vlade i eventualni poziv na postizanje konačnog dogovora koji bi udovoljio njihovim zahtjevima.