OČEKUJE SE ODLUKA

Ustavni sud: Zabranjeno prisustvo novinara na sjednici, odbačen i prijedlog o javnoj raspravi s predstavnicima Vlade i Stožera

14.09.2020 u 09:05

Bionic
Reading

Ustavni sud donio je odluku o ustavnosti rada Stožera civilne zaštite, no sadržaj odluke službeno će se doznati tek iz priopćenja koje će biti objavljeno tijekom dana. Poznato je, međutim, da je odbijen prijedlog troje sudaca - Andreja Abramovića, Gorana Selaneca i Lovorke Kušan - da se održi javna rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade i Stožera te predlagatelja zahtjeva. To su oko 12 sati potvrdili suci Abramović i Selanec. Prethodno, okupljenim novinarima obratio se tajnik Suda Teodor Antić, obznanjujući da nije udovoljeno njihovim zahtjevima da se današnja sjednica otvori za javnost

Sudac Goran Selanec rekao je kako je odbačen prijedlog za održavanje javne rasprave uz obrazloženje da ona nije potrebna, djelomično i zato što bi bila zakašnjela.

'Određena pitanja dovode do dubokog procjepa unutar društva, unutar institucija, pa i unutar same izvršne vlasti i mi smo smatrali da bi to trebalo raspraviti s uglednim stručnjacima, strankama i da bi mi od toga imali koristi. Ustavni sud ima potrebu stabilizirati ustavni poredak; smatrali smo da treba javna rasprava, da javnost ima uvid u sve argumente koji bi se iznijeli', rekao je Selanec, prenosi N1.

>>> Ovi suci htjeli su javnu raspravu o ustavnosti Stožera: Lijepo je vrijeme, mogli smo održati sjednicu i vani

Što se tiče mogućnosti javnih sjednica Ustavnog suda u budućnosti, Andrej Abramović je rekao da to pokušavaju uspostaviti. 'To što ovaj put nismo uspjeli, ne znači da nećemo u budućnosti. Kad bi mediji pokazali interes, kao što su ga pokazali danas, moguće da bi se u budućnosti ta praksa mogla i promijeniti' rekao je.

Andrej Abramović je dodao da se postavila i sumnja oko pogodnosti dvorane u epidemiološkim uvjetima. 'Mi smo kazali da nije ta dvorana jedina u gradu', ispričao je Abramović na izlasku iz zgrade, dodajući da se sjednica mogla održati bilo gdje u Zagrebu, čemu u posljednje vrijeme pribjegavaju i druga javna tijela u sličnim situacijama. 'Barem to danas nije problem, a lijepo je i vrijeme, mogli smo zasjedati i vani', rekao je Abramović. On i Selanec otišli su u pauzi sjednice na kavu.

Tajnik Teodor Antić nije konkretno odgovorio na pitanja novinara zašto je donesena takva odluka i koliko je sudaca za nju glasalo. Jutarnji list neslužbeno doznaje da su tri suca bila za uključivanje javnosti, dok je ostalih 10 bilo protiv.

'Ustavni sud RH donio je odluku da na današnjoj sjednici neće biti prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja. Kada Ustavni sud donese svoju odluku izdat će priopćenje, a kada se budu stekli uvjeti i odluke budu objavljene, onda će predsjednik Ustavnog suda održati konferenciju za medije. O svemu ćete biti pravodobno obaviješteni. Hvala na strpljenju i upornosti, vjerujte da će biti odgovoreno na sva vaša pitanja u potpunosti i pravovremeno', rekao je Antić novinarima.

'Zašto je sjednica zatvorena za medije, to će se pitanje također moći posdtaviti sucima', kazao je, dodajući da se ipak očekuje da tijekom dana bude donesena odluka Ustavnog suda vezano uz Stožer te će mediji do kraja dana biti obaviješteni o ishodu sjednice. Konferencija za novinare održat će se pak čim odluka bude objavljena i čim se steknu uvjeti za to, s obzirom i na to da se Ustavni sud 'mora malo bolje pripremiti' kako bi svi zainteresirani novinari mogli prisustvovati.

  • +4
Teodor Antić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik suda Miroslav Šeparović dao je izjavu prilikom dolaska na sjednicu, oko 9 sati.

'Dakle, nije stavljen zahtjev za otvaranje javnosti nego je stavljen zahtjev da bude javna rasprava, što znači da se pozovu sudionici u postupku, znači predlagatelji i Vlada RH i da se razjasne neka pitanja. Ako tako sud odluči, nema nikakvog razloga da se ne pozovu predstavnici vlade i naravno javnost. Vidjet ćemo što će sud odlučiti', rekao je Šeparović.

Ukoliko se prihvati prijedlog troje ustavnih sudaca i odluči da sjednica ipak bude javna, ona bi mogla biti odgođena jer treba pozvati sve one koji su podnijeli 30-ak prijedloga za ocjenu ustavnosti rada i odluka Stožera, predstavnike Vlade, samog Stožera te novinare.

Na novinarsko pitanje bi li bilo dobro da zbog vjere građana RH u institucije ovakve stvari budu javne kaže: 'Budite bez brige, bit će javnost obaviještena točno onako kako Ustavni zakon i kako poslovnik propisuju, bit će javnost izviještena, bit će konfernecija za tisak, bit će skraćeno obrazloženje, izjave, sve onako kako je propisano... Ako bude javna rasprava, onda ćemo prekinuti, budite bez brige, bit ćete pozvani na vrijeme, nećete biti zakinuti, budite sigurni'.

Ustavni sud Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Sve će ovisiti o tome hoće li se odluke donositi. Ako se odluke donesu i ako ne bude izdvojenih mišljenja možda će odmah biti konferencija, ako se donesu i budu izdvojena mišljenja, onda treba čekati osam dana da prođe rok. U svakom slučaju javnost će biti detaljno i o svemu izviještena, a predsjednik će sigurno održati konferenciju za tisak i imat ćete pravo postavljati svako pitanje', kazao je predsjednik Ustavnog suda.

  • +12
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Novi list piše da je već protekli tjedan postalo jasno da će uvjerljiva većina sudaca podržati stav da ustavnost nije ničim narušena.

'Na kolegiju 13 članova Ustavnog suda izvjestitelj u ovom predmetu Rajko Mlinarić prezentirao je svoj prijedlog da se ustavnim proglasi sve što su nadležna tijela činila tijekom epidemije', izvještava Novi list, dodajući da se potom u raspravi iskristaliziralo da se deset sudaca slaže s tim.

'U manjini su opet ostali Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, koji su u Ustavni sud ušli na prijedlog SDP-a', piše riječki dnevnik.

  • +11
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Navedenih troje sudaca, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u petak popodne uputili su Šeparoviću zahtjev da se na sjednici, prije nego što Ustavni sud odluči o ustavnim tužbama koje se od nose na Stožer, provede javna rasprava o tim tužbama. Troje sudaca traži javnu raspravu ne samo zbog dvojbi koje među ustavnim sucima postoje oko ustavnosti ustroja i djelovanja Stožera, nego i zbog važnosti tog predmeta koji se tiče poštivanja temeljnog demokratskog ustavnog načela trodiobe vlasti.

Ukratko, troje ustavnih sudaca smatra da javnost ima pravo vidjeti ne samo tko će od ustavnih sudaca dići ruku za predloženu odluku koju je pripremio sudac izvjestitelj Rajko Mlinarić, a tko protiv, nego i čuti na koji način ustavni suci brane i argumentiraju svoja stajališta vezana uz ustavnost ustroja Stožera i njegovih mjera, donosi Jutarnji list.

Dakle: smatram da je Poslovnik Hrvatskog sabora u dijelu u kojem uređuje postupanje Sabora u vrijeme epidemije...

Objavljuje Djordje GardasevicNedjelja, 13. rujna 2020.

Znakovita je u subotu bila i izjava premijera Andreja Plenkovića, koji je govoreći o Ustavnom sudu poručio kako se zna tko su oni koji žele minirati rad Nacionalnog stožera.

Za razliku od premijera, dio oporbe smatra da bi odluke Stožera trebao potvrđivati Hrvatski sabor. U slučaju da Sud kaže kako je vlast pogriješila, otvorit će se i pitanje odšteta.

Ustavni sud odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Stožer zbog pandemije koronavirusa.