konstituiranje sabora

Šest zastupnika protiv Jandrokovića: Ovako objašnjavaju zašto ga nisu htjeli kao predsjednika Sabora

16.05.2024 u 11:58

Bionic
Reading

HDZ-ov Gordan Jandroković ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskog sabora sa 144 glasa za, a šest ih je bilo protiv

Iako je Jandrokoviću bilo dovoljno da za njega glasa obična većina nazočnih zastupnika, pa njegov izbor nije ni na koji način bio ugrožen, šest zastupnika poslalo mu je poruku time što su bili protiv toga.

Zastupnici koji su glasali protiv njegovog izbora bili su, kako donosi N1, HSS-ov Krešo Beljak i Dalija Orešković (DO i SIP), a oboje su izabrani s liste koalicije Rijeke pravde, te Mostov Miro Bulj i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, koji su bili na zajedničkoj listi te dvije stranke, kao i dva zastupnika koja su ušla u Sabor na listi DP-a: Dražan Dizdar iz stranke Kolakušićeve stranke Pravo i pravda, te Josip Jurčević, član DP-a koji nije dao potpis Andreju Plenkoviću za mandatara jer je rekao da nema povjerenja u njega, za razliku od preostalih 12 kolega iz stranke. Jurčević bi zbog toga, prema prethodnim najavama, trebao biti izbačen iz DP-a.

  • +63
Konstituirajuća sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Nemam nekog posebnog razloga, znam da je većina glasala „za“, ali Jandroković niti HDZ nisu moj svijet, nikad nisu bili niti će ikada biti, spontano je bilo', pojasnio je Beljak zašto je glasao protiv Jandrokovića.

Svoj razlog zašto je bio protiv pojasnio je i Mostov Miro Bulj. 'Svaki saborski zastupnik glasa po svojoj savjesti. Ima puno boljih i kvalitetnijih od Jandrokovića, on je dokazan kao pristran, neujednačen prema oporbi i vladajućima, po tome ga se pamti u proteklom mandatu. Njegova demokracija pokazala se kao vrlo nekvalitetna, loša, diskriminirajuća prema određenim zastupnicima i krajevima iz kojih su birani. Nismo mogli slobodno izražavati svoja stajališta nego bi nas isključivao, a posebice se na meni iživljavao. To je nepravedno prema biračima koji nas biraju, predsjednik Sabora mora biti predsjednik Sabora svima', kazao je.

'Pokazala sam jasan stav i ostajem kod načina na koji sam glasala. Iako neki kažu da je parlamentarna praksa da se uvijek glasa za, ali ovo nije uobičajena situacija, ovo je jedno izvanredno stanje, mi smo sada doživjeli to da jedna čitava politička grupacija koja se prije izbora deklarirala da se protivi Plenkoviću i politikama HDZ-a, koja je u prošlom sazivu pokretala i saborske inicijative za smjenu pojedinih ministara i Vlade, protiv samog Plenkovića podnosila kaznene prijave, a sada je postala dio iste te vlasti. To je čista prevara birača. Kada se putem prevare birača formira vlast, takva vlast je već koruptivna u samom temelju i na neki način je trebalo pokazati, pa i ovim načinom glasanja, da se Hrvatska doista nalazi u izvanrednom stanju', kazala je Dalija Orešković.