NOĆNA MORA

Silovanu ženu u Dubaiju osudili na 16 mjeseci zatvora

19.07.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Četiri mjeseca nakon što je prema vlastitim navodima bila silovana, Norvežanka Marthe Deborah Dalely (24) još je zatočena u Dubaiju. Marthe na svom primjeru želi upozoriti druge žene koje odlaze na odmor u zemlje Perzijskog zaljeva da tamo nije sve divno kako se predstavlja, javlja VG

Šestog ožujka ove godine, prijavila je da ju je silovao kolega, a u utorak je Dalely osuđena na 16 mjeseci jer je bila intimna izvan braka i pila alkohol bez dozvole. Noćna mora započela je nakon što je krenula na službeni put u Dubai s kolegama iz Katara gdje je radila za jednu tamošnju tvrtku. Posljednje noći u Dubaiju izišla je van s kolegicama iz Norveške. Nekoliko katarskih kolega im se potom pridružilo. 'Iduće jutro probudila sam se silovana, odjeća mi je bila skinuta i ležala sam na trbuhu', objašnjava Dalely.

Odmah je otišla na policiju prijaviti napad, ali joj nisu vjerovali. 'Dva sata nakon silovanja, policija me upitala: Jesi li došla nama jer ti se nije svidjelo? Tada sam shvatila da mi ne vjeruju', kazala je. Četiri dana je provela zatvorena u ćeliji pod optužbom za izvanbračni seks. 'Oduzeli su mi novac, torbicu i putovnicu prije nego što su me strpali u zatvor.' Bilo je hladno i bez dovoljno mjesta za spavanje za sve, ispovjedila je.

Uspjela je posuditi telefon i nazvati roditelje i reći im što se dogodilo. 'Rekla sam ocu brzo: Silovana sam. U zatvoru sam. Nazovi veleposlanstvo. Zatvorena sam u postaji Burj Dubai.' Ročište po njezinoj žalbi zakazano je za 5. rujna, a do tada je zaglavila u Dubaiju sa statusom 'Tražena'. To znači da će je uhititi ako se ponovno nađe u doticaju s policijom.

Gisle Melning, svećenik Norveške crkve u Dubaiju, kaže da je tamošnji pravni sustav upotrijebio informacije koje im je dala protiv nje. 'Živimo u zemlji u kojoj pravni sustav presude donosi na osnovi šerijatskog prava', kazao je on.