nisu dobili plaću

Sindikalisti Borova: Direktor nam je rekao da novca nema

31.03.2017 u 14:52

Bionic
Reading

Kada će svih 670 radnika vukovarskog Borova, tvrtke u vlasništvu države, dobiti plaću za veljaču? Dio zaposlenih u proizvodnji nekadašnjeg obućarskog giganta, prepoznatljivog i po revitaliziranom brendu Startas, s kojim se krenulo i u osvajanje prekooceanskih tržišta Amerike te Kanade, dobio je minimalac tek nakon javnog apela ogorčenih radnika. Zaposleni u trgovinama te oni koji rade na održavanju, poput čistačica i skladištara, još uvijek čekaju novac

'U zadnjih nekoliko mjeseci plaća nam se isplaćuje krajem mjeseca iako je pravilnikom definirano da mora stići do sredine. Od direktora smo zatražili da sazove skup radnika i kaže nam kada ćemo ju dobiti. Obratio nam se u srijedu i rekao da nema novca te da se čeka realizacija kredita', govori za tportal Kristina Mihaljević, predsjednica Sindikata kožne obuće Borovo, napominjući kako je 'žalosno to da ih je direktor opet razdvojio' jer su tražili pomoć za sve radnike tvrtke.

Zaposlenima u proizvodnji u petak ujutro minimalac je isplaćen na račune dok ostali ne znaju kada će dobiti plaću.

'Plaća za siječanj je isplaćena u cjelosti svim radnicima Borova. Sukladno obavijesti koja im je prenesena 29. ožujka, gdje je navedeno kako Uprava čini sve moguće dodatne napore kako bi plaća za veljaču bila isplaćena što je moguće ranije, a najkasnije do 14. travnja, obavještavamo kako je radnicima u proizvodnji isplaćena plaća za veljaču. Dinamika isplate preostalih neisplaćenih plaća ovisi o realizaciji kredita HBOR-a. No, Uprava i dalje čini sve kako bi se plaća za veljaču isplatila svim radnicima što je ranije moguće, neovisno o procesu odobrenja kredita HBOR-a', stigao je pisani odgovor tportalu predsjednika Uprave Borova, Gordana Kolundžića.

'Tijekom siječnja s predsjedništvom Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske (TOKG) bili smo na razgovoru s ministrom Goranom Marićem i upoznali ga sa stanjem u tvrtki. Rečeno nam je kako će Vlada biti uz Borovo. Vjerujemo da će tako i biti', rekla je za tportal Jelena Rašić, predsjednica Sindikata gumene obuće Borovo.

O stanju u tvrtki, koja je prema posljednjim dostupnim podacima na servisu Poslovna Hrvatska, 2015. uprihodila 107,84 milijuna kuna, ali je završila s gubitkom od 18,04 milijuna kuna, u Hrvatskom saboru progovorio je prije nekoliko dana SDP-ov Mirando Mrsić upozorivši kako radnici mjesec i pol dana nisu primili plaću te ustvrdio kako 'Vlada zaboravlja Borovo'.

Trenutak su iskoristili i lokalni političari. Tako je vukovarski HDZ u svojem priopćenju krivcem za događanja u Borovu proglasio Kukuriku koaliciju.

'Oni su ti koji su tvrtku Borovo 'ukrali' Vukovarcima jer su na rukovodeća mjesta postavili ljude iz drugih gradova, a otjerali Vukovarce, osim predsjednika GO-a HNS-a grada Vukovara koji je, vidjevši da brod tone, pobjegao. Postavljanje takvih, prije svega podobnih, a ne stručnih ljudi, dovelo je do ovakve financijske situacije', poručio je vukovarski HDZ.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je za tportal kako gradske vlasti već godinama ne dobivaju prave i potpune informacije unutar tvrtke dok se Uprava oglušivala na dopise koje su im slali.

'Ukazivali smo već i ranije na to da se poslovni subjekti u Vukovaru ne mogu voditi iz Zagreba, što je praksa od 2011., te da će ta priča loše završiti. Lobiram od samog početka da se situacija sredi, ne samo kadrovski, jer je tu čitav niz problema. Od Vlade očekujem brzu reakciju, ali ključno je da se tvrtka vrati u ruke Vukovarcima koji znaju taj posao', objasnio je Penava koji je početkom godine na prostoru nekadašnjeg kombinata Borovo najavio otvaranje još jedne gospodarske zone u Vukovaru.

'Ta je zona tek u planu jer je imovinska situacija prilično komplicirana. Zbog tromog državničkog aparata trebat će nam neko vrijeme da se to riješi. Daj Bože da ju otvorimo za tri godine, bio bih zadovoljan', odgovorio je tada tportalu gradonačelnik Penava, objasnivši kako bi se nova zona protezala na području bivšeg kombinata Borovo koje više sigurno neće djelovati kao nekada jer im je perspektiva proizvodnja obuće.

'Morat će se usredotočiti na svoj temeljni biznis i u tom segmentu tražiti mjesto na tržištu. Ostali prostor je višak na prvoklasnoj lokaciji uz sam Dunav, pa nam se, kada dolaze, investitori često raspituju za mogućnost dovoza i odvoza robe rijekom. Zbog toga taj prostor treba staviti u funkciju', dodao je on.  

Očajnim borovskim radnicima u potrebi Caritas vukovarskog dekanata pružio je slamku spasa, ponudivši im hranu i higijenske potrepštine koje mogu preuzeti od ponedjeljka.