NIJE DUGO TRAJALO

Skupili kvorum, ukinuli Mesićev ured, pa se razbježali

18.05.2016 u 12:47

  • +8

Nakon četiri tjedna bez kvoruma, u Saboru za danas zakazano glasovanje

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Nakon tri tjedna Sabor je konačno uspio imati kvorum. U sabornici su se kod utvrđivanja kvoruma okupila 84 zastupnika, dovoljno da se može krenuti u glasovanje. Tako su zastupnici konačno donijeli i odluku o ukidanju Ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. No nakon okupljanja kvoruma i izglasavanja zakona sabornica je naglo opustjela. Već prije 12 sati u dvorani je bio svega 30-tak zastupnika

Broj zastupnika se naglo smanjio čim je pučka pravobraniteljica počela izlagati izvješće za 2015. javlja 24 sata. Izgleda da zastupnike njezin govor nije pretjerano zanimao pa su otišli vrijeme kratiti van sabornice.

Ranije danas, s 81 glasom za, 44 protiv i četiri suzdržana zastupnici su izglasali i izmjenu Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, kojime se ukida Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Većinom glasova odbijen je amandman SDSS-a i Reformista kojim se predlagalo da bivši predsjednik ipak ima ured, ali samo 10 godina nakon prestanka obavljanja dužnosti.

'Cijela ta priča je jedna velika šarena licemjerna laža u kojoj je gotovo sramotno sudjelovati. ali ako to oni koji u tome sudjeluju to nevide, onda im ja ne mogu pomoći. Država koja ne poštuje svoje institucije, narod koji ne cijeni ljude koji su 10 godina bili predsjednici tih istih građana s najvećom popularnošću, takvim ljudima nema pomoći', prokomentirao je Reformist Radimir Čačić.

Osim što su izglasali ukidanje Mesićevog ureda, zastupnici su jednoglasno skinuli 'hitnost' s nekoliko zakona. Među njima je i Zakon o nabavi i registraciji oružja građana te Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. No, sa skidanjem 'hitnosti' vlada se nije ipak nije složila u slučaju izmjena Zakona o patentu.

'Donošenje čitavog paketa ovih zakona po hitnom postupku neophodno je zbog usklađivanja zakona sa zakonodavnim okvirom Republike Hrvatske i to ponajprije sa Zakonom o općem upravnom postupku kao lex generalisom u svim upravnim postupcima, te sa Zakonom o sustavu državne uprave. Navedeno usklađivanje povezano je sa sprječavanjem mogućih postupaka za utvrđivanje ustavnosti ovlaštenja žalbenih vijeća u području prava industrijskog vlasništva za postupanje i donošenje odluka u žalbenim predmetima iz kojeg razloga je skraćivanjem postupka donošenja ovih zakona moguće spriječiti znatne financijske posljedice povezane sa otvorenom mogućnošću pokretanja takvih postupaka u smislu naknade štete', pojašnjavao je uzaludno zamjenik ministra obrazovanja Hrvoje Šlezak.

S tim se gotovo jednoglasno nisu složili zastupnici, koji su sa više od 120 glasova odlučili da se 'hitnost' ipak skine. To su također, unatoč protivljenju Vlade, napravili i u slučaju izmjena Zakona o žigu, izmjena Zakona o industrijskom dizajnu, izmjena Zakona o oznakama zemljopisnog podrijetla o iznakam izbornosti proizvoda i usluga i izmjena Zakona o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda.

Podsjetimo, Sabor nije održao glasovanje posljednja tri tjedna jer se, među ostalim, nije uspio skupiti kvorum. Posebno burno bilo je prošlog petka kada je za kvorum falio jedan zastupnik. Tada je izostanak pojedinih zastupnika Domoljubne koalicije razbijesnio šefa HDZ-ova kluba zastupnika Ivana Šukera. 'Neki ljudi, ako ne mogu biti u Saboru, neka podnesu ostavku. Zašto si ljudi gomilaju funkcije? Neka odluče što žele biti! To ću predložiti na Klubu zastupnika jer hrvatski građani ovo nisu zaslužili i ispričavam se', kazao je tada Šuker.

Sastanak je bio održan i u HDZ-u gdje je, prema pisanju medija, predsjednik stranke Tomislav Karamarko priprijetio i sankcijama ukoliko se zastupnici ne pojave na glasovanju.