SINDIKALISTI UPOZORAVAJU

'Škverani, ništa ne potpisujte'

04.03.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Sva tri sindikata koja djeluju u Brodosplitu, tvrtki koju je prošlog tjedna preuzeo samoborski DIV, ujedinili su se i od novog vlasnika Tomislava Debeljaka zatražili da što hitnije potpiše obećani socijalni sporazum. Sve radnike splitskog škvera pozvali su da do tog trenutka 'ništa ne potpisuju'

'Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak osobno nam je jamčio da će sporazum biti potpisan u roku od mjesec dana, a ovim činom mi pokazujemo da smo jedinstveni', kazao je povjerenik Nezavisnog sindikata Od Vlade i DIV-a sindikati traže minimalnu otpremninu u iznosu od 6.400 kuna za radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom, predstavnika u Nadzornom odboru i mogućnost povlaštene kupnje 25 posto plus jedne dionice Brodosplita.

'Tvrtku DIV još uvijek se ne može smatrati vlasnikom škvera, to će postati tek nakon što se ispuni petogodišnji program restrukturiranja', upozorava Šegvić. Predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević pozvao je Debeljaka da predoči navodne potencijalne ugovore o gradnji čak 40 brodova te da se prije toga ne određuje tehnološki višak.

'Dok imamo samo dva broda na navozima - svi smo tehnološki višak, a ukoliko se poveća zaposlenost - viška nema', uvjeren je Dragičević.

Po ugovoru o prodaji splitskog škvera, u idućih pet godina broj zaposlenih ne smije pasti ispod dvije tisuće - što znači da je novom vlasniku praktički omogućeno otpuštanje preko tisuću ljudi, i to uz otpremnine čiji će se trošak većinom pokriti iz državnog proračuna.

'Ne želimo voditi Brodosplit, nego biti socijalni partner i omogućiti mir i rad', dodao je Dragičević. Sindikalisti su javno pozvali vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka da prekine s prepiskom putem Facebooka, gdje je pod osobnim imenom nedavno najavio 'obračun s onima koji su bili protiv novog škvera' te svim radnicima obećao mobitele 'kako ne bi komunicirali preko sindikata'.